Свързани новини

07.09.2016 13:39

Дончев: Газовият хъб Балкан не е план Б на Южен поток

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът за газовия хъб „Балкан“ не е мислен като вид компенсация или опит да се действа по план Б във връзка с Южен поток, то е нещо качествено различно. Това каза заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов във връзка с проекта за газов хъб „Балкан“ по време на блиц-контрол в Народното събрание, предаде Фокус.


 „Това е съвсем друг вид платформа, не говоря само за инфраструктурата, говоря за основната разлика. Това предполага комбиниране на газ от различни източници. Разликата тук е, че когато мобилизираме газ от различни източници имаме шанс за конкурентен пазар“, каза още Томислав Дончев.

 Всички предварителни проучвания показват, че така както е разработен проектът, в него има икономическа логика, сам по себе си. Остава витален и икономически обещаващ, без значение дали ще се реализират други проекти.

„Както потвърдиха и колегите от ЕК реализацията на проекта за газовия хъб не е в зависимост, от който и да е друг проект“, уточни той. „Когато говорим за газовия сектор, тръгваме безспорно от сигурността на доставките, защото те са важни за живота и здравето на хората, и за българската икономика. Веднага след това, наред със сигурността, трябва да коментираме цената. Тя има абсолютно същото значение. На трето място, но в никакъв случай по значение е запазването на ролята на България като транзитьор“, коментира Томислав Дончев.

 „Имаме всички основания да сме подозрителни, когато по една или друга причина заради несъответствие в законодателството или геостратегически трусове има опасност България да бъде заобиколена“, посочи той.


  Депутатът от БСП Таско Ерменков попита Дончев  как искат съвместни енергийни проекти с Русия, но са за оставане на санкциите.  Той обясни, че въпросът трябва да бъде зададен към премиера Борисов, но по лични, било страхови или козметични причини, него го няма в пленарна зала.

Таско Ерменков подчерта, че без руски газ Балкан няма да е икономически ефективен.

Депутатът заяви, че от една страна се говори, че ще правим тристранни срещи, включително и с Русия, ще говорим за възобновяване на енергийни проекти, а от друга страна министърът на външните работи заявява, че санкциите срещу Русия трябва да останат.

Ерменков припомни, че БСП е внесла проект на решение на Народното събрание да отпаднат санкциите, но зависи от ПГ на ГЕРБ и мнозинството дали то ще бъде прието. Народният представител заяви, че трябва да има консенсус, но той не трябва да бъде на база лоялност към ЕС, а на база лоялност към интересите на българския народ.

Таско Ерменков предупреди също, че финансирането на газовия хъб с европейски средства е повече от съмнително.


  В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че има личното уверение на Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб ще се реализира. Това стана на инвеститорска среща във Варна, на която присъстваха представители на най-големите енергийни компании в света. Липсваше обаче представител на Газпром, чийто шеф Алексей Милер заяви, че газопровод до българското крайбрежие няма да има, а се работи единствено по "Турски поток".




 Източник от Газпром заяви пред руския вестник Комерсант, че България няма какво да предложи на компанията, а изявлението на Еврокомисията трябва да подслади горчивия хап за София.


"Това прилича на кокал, който им хвърлят вместо "Южен поток", но по него няма месо", посочи източникът . Той допълва, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно. Според друг информатор от сектора Европейската комисия може би само демонстрира готовност за компромис, за да повлияе на плана за "Турски поток" и да стимулира Газпром да доставя газ пряко до ЕС, заобикаляйки Турция.

Руската страна обаче не прояви интерес към предложението, пише Комерсант, като отбелязва, че вариантът с България все пак оставя възможност за маневри, тъй като турците са се показали като сложни партньори за преговори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите