Свързани новини

02.09.2016 14:49

1,3 млрд.лв. без реакторите сме дали за Белене за 35 г.

Видян 1923 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Досега за площадката на АЕЦ "Белене" България е инвестирала 1,305 млрд. лева, като в тази сума не е включено оборудването за реакторите. Това съобщи от трибуната на Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова. Напомняме, че те ни струват още толкова – 620 млн. евро според решението на арбитража в Женева, който присъди тези пари на Русия. Отделно България плаща по 30 млн. евро всяка година – вече 7, за складирането на оборудването при братушките и 5 млн. евро на месец за закъснение на плащането на сумата по делото – вече трети месец. Петкова даде сведение и за част от разходите, направени за АЕЦ "Белене" - 392 млн. лева за дейността на архитект-инженера на проекта, 198 млн. лева за демонтаж на изградени сгради, които не влизат в новата визия за проекта, 124 млн. лева за придобиване на активи в процес на изграждане - сгради и друга инфраструктура, както и 63 млн. лева за старото оборудване по първия проект на АЕЦ "Белене".


В отговор на депутата от БСП Лява България Васил Антонов енергийният министър уточни още, че стойността на въведените в експлоатация активи на площадката на втората централа е малко над 83 млн. лева.


Става дума за съоръжения и спомагателни бази, сред които складове, пристанище и друга инфраструктура, изградени предимно през 80-те и 90-те години на миналия век. Според Антонов тези съоръжения говорят за "напълно завършена и годна за експлоатация инфраструктура".


Проектът за втора ядрена централа се дискутира вече 35 години - първото решение на Министерския съвет за изграждането на АЕЦ "Белене" датира от 1981 година. Окончателно решение за него все още обаче няма."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще