Свързани новини

02.09.2016 14:42

Манолова: Държавата да даде пари за недвижимите културни ценности

Видян 1143 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Държавата трябва да предвиди средства и за опазване на недвижими културни ценности, за паметници на културата. Това каза пред журналисти при посещението си в Пловдив омбудсманът Мая Манолова, предаде Фокус.


 По думите й би могло да бъдат отпуснати 100 млн. лева от предвидения 1 млрд. за саниране на жилища, които да се използват за реставриране на паметници на културата.


„Подобна програма съществуваше в предни периоди – „Красива България”. По нея бяха спасени тютюневите складове в Кюстендил и бяха превърнати в уникален исторически музей. Могат да се инициират промени в нормативната уредба, които да създадат един гъвкав режим между правата и отговорностите на собствениците на недвижими паметници на културата, първо във вид на стимули. В редица европейски държави застраховането на паметници на културата се поема от самата държава”, коментира Мая Манолова. Според Мая Манолова биха могли да се предвидят облекчения, свързани с данъците, но от друга страна собствениците да носят явни отговорности и ангажименти по опазването на това ценно културно недвижимо имущество.


„В зависимост от режима на собственост, когато става дума за продадено от държавата или от общината културни недвижими ценности, общината или респективно държавата да имат възможност на обратно изкупуване на по-ниска цена, когато собствениците не изпълняват ангажиментите си”, посочи Манолова. Според нея буди недоумение начина, по който се продават паметници на културата в България.


 „Това трябва да става с проекти и конкретни ангажименти как ще се опазват, грижат и ще развиват паметниците на културата”, смята омбудсманът на България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион