Свързани новини

31.08.2016 14:26

Турция "не приема" примирието с кюрдските милиции

Видян 1307 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Турция заяви в сряда, че „не приема“ американските твърдения, че се е съгласила на примирие с кюрдските милиции в Севeрна Сирия, предава Фокус.

„Не приемаме при никакви обстоятелства… компромис или примирие постигнато между Турция и кюрдски елементи“, заяви министърът по европейските въпроси Омер Челик. “ Турската република е суверенна, правова държава“, посочи той.



  Турция започна операцията си в Сирия преди седмица. Като цел беше посочено прогонване на джихадистите, както и да се попречи на кюрдските милиции да превземат още територии близо до турската граница. Сблъсъците с кюрдските милиции обаче срещнаха недоволството на САЩ. Вашингтон подкрепя сирийските кюрди, които се борят с джихадистите.


Междувременно вчера Франция и Великобритания поискаха в Съвета за сигурност на ООН да бъдат наложени санкции на сирийския режим, обвинен, че е използвал химическо оръжие. В обявено по-рано разследване на ООН режимът в Дамаск беше уличен в две нападения с хлор, припомня АФП. Москва и Дамаск обаче не приемат това заключение. Посланиците в ООН на Франция - Франсоа Дьолатри на Великобритания - Матю Райкрофт обвиниха Дамаск във военни престъпления. Посланичката на САЩ Саманта Пауър каза, че Дамаск трябва да плати цената за тези атаки, но не уточни по какъв начин. Съветът за сигурност обсъжда от снощи дали да наложи санкции на отделни личности или на групи хора, свързани с две атаки с хлор срещу цивилни. В разследване по поръчка на Съвета, продължило една година които ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заключиха, че нападенията са извършени от сили на сирийското правителство.

 Установено беше освен това, че "Ислямска държава" е използвала т. нар. горчичен газ. Още по-рано се очакваше, че около заключенията в доклада ще се сблъскат между петте постоянни членки на Съвета за сигурност, от чието единодушие зависят неговите най-важни решения. Русия и Китай от една страна, Франция, Великобритания и САЩ - от друга, ще спорят по въпроса за санкциите. Досега Русия, която е близък съюзник на Сирия, и Китай, са блокирали редица резолюции на ООН, насочени против Сирия, включително опитите въпросът за ситуацията в страната да бъде внесен в Международния наказателен съд, отбелязва Ройтерс. "Съветът за сигурност трябва да действа бързо, за да покаже, че след като създадохме този общ механизъм за разследване, ще искаме да бъде потърсена отговорност", каза Пауър.

 "Ще обсъждаме възможностите за налагане на санкции и на някаква форма на отговорност по силата на механизмите, предвидени от международното право", каза Матю Райкрофт. Руският посланик в световната организация Виталий Чуркин каза, че е готов да работи със САЩ по въпроса как да реагира ООН, но преди това членовете на Съвета трябва да анализират доклада, който той нарече много сложен. Русия не е готова да приеме заключенията в доклада на ООН, заяви Чуркин, цитиран от Франс прес. Следователите са открили "оръжието, с което е извършено престъплението", каза Чуркин пред журналисти в ООН след снощното закрито заседание на Съвета за сигурност. "Но на оръжието няма пръстови отпечатъци. Има още въпроси без отговор", добави той съобщи Дир.бг.

Информацията в доклада не е достатъчна, за да бъде обвинен Дамаск и Съветът за сигурност да му наложи санкции, каза руският дипломат. Заключенията в доклада се основават изцяло на думи на свидетели от терористични въоръжени групи, каза и сирийският посланик в ООН Башар Джафари. "Следователно тези заключения не се основават на никакви материални доказателства, че е бил използван хлор - няма нито проби, нито медицински документи", добави той.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и