Свързани новини

29.08.2016 13:48

Пада тайната на осиновяването, според промените в Семейния кодекс

Видян 1812 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-бърза процедура за осиновяване е предвидена в проект за промени в Семейния кодекс. Предлага се също начинът, по който е станало осиновяването, вече да не бъде тайна. Проектът е подготвен от министерствата на правосъдието и на социалната политика, съобщи БНР.


При развод на родителите те ще получават равни родителски права, освен ако единият от тях не оспори това. Ще се уреди и режимът на пътуване в чужбина на децата на разведени родители. С промените ще се ускори и процедурата по осиновяване. В момента тя е между година и половина и две. В Национален регистър ще се вписват децата за осиновяване и желаещите да го направят. Национален съвет ще заседава поне три пъти в месеца, за да разглежда молбите, посочи социалният министър Зорница Русинова:


Подборът ще се прави между всички подходящи осиновяващи, не само между тези, които са вписани в Регионалния регистър.


Съвет към Министерството на правосъдието ще може да разкрива произхода на биологичните родители. Молбите ще се подават към него, обяви правосъдният министър Екатерина Захариева:


Трябва да бъдат спокойни, защото пълното разкриване на данните ще става едва след съгласието на биологичните родители.


Осиновен ще може да получи информация за датата на раждане, къде е станало това, какво е било здравословното му състояние. С промените в Семейния кодекс ще стане задължително осиновителите в подходящ момент да информират детето за осиновяването. С цел да се предотвратят сега съществуващите практики за заобикаляне на осиновяванията и за трафик на деца при съмнение социалните работници ще могат да поискат на по-ранен етап спиране на процедурата по припознаване:


Този, който твърди, че е биологичен родител, да го докаже в съда, обясни заместник правосъдният министър Вергиния Мичева. Очаква се промените да започнат да действат от средата на следващата година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци