Свързани новини

27.08.2016 09:48

Бежанската криза обсъдиха Борисов и Меркел

Видян 1566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Премиерът Бойко Борисов се срещна с Ангела Меркел в Берлин, където канцлерът организира работни консултации за бъдещето на Европейския съюз. В тях участваха министър-председателите на България, Хърватия, Словения и Австрия. Основната тема на разговорите при закрити врата за медиите бе бежанската криза. Борисов е настоял България да  бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. Той е имал и кратка среща на четири очи с германския канцлер.


"София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери", заявил премиерът.


От своя страна, Меркел уверила, че България ще получи конкретна материална подкрепа от Брюксел заради изключително сложната ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС.


 Преди срещата Борисов разговаря в Берлин със заместник-генералния секретар на фондация Конрад Аденауер Герхард Вахлерс, като призова за солидарност по мигрантския въпрос.


 "България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти, ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница... За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", заяви Борисов.

 Вчера турските лидери заплашиха, че ако до октомври не влязат в сила визовите облекчения за турските граждани, Европа може да бъде изправена пред риск от бежанска вълна. От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов призова всички държави от Европейския съюз да бъдат солидарни в решаването на проблема с мигрантския натиск.

 Междувременно,  министър-председателят на Полша Беата Шидло посочи по време на разговора си с германския канцлер вчера, че за засилването на ЕС Брюксел трябва да се заеме с работите на гражданите на европейските държави, а не с откъснатите от реалността елити, предаде Фокус.


„Полша и Германия в момента играят важна роля в Европа. Ние сме две държави, които могат да окажат огромно влияние върху това каква ще е съдбата на ЕС и искаме да направим това. И днес говорихме по тази тема“, заяви Шидло.

Според нея Брекзит не е обикновено събитие, а от него трябва да се извади изводът, че „ЕС трябва да е по-близо до гражданите, да се развива и да е сигурен дом за европейците“.


Според полския министър-председателя ЕС се нуждае от реформи в „общите сфери“, които обединяват, а не разделят страните от Съюза.


  Нова среща за намиране на решение на бежанската криза ще имат Борисов и  Меркел, съобщи БНР. Те бяха поканени от австрийския канцлер Кристиан Керн да поговорят отново по темата през септември във Виена на съвместен обяд с колегите си от Хърватия Тихомир Орешкович и на Словения Миро Чирар. Към тях може да се присъедини и унгарският премиер Виктор Орбан.



  Консултациите са част от подготовката за срещата на върха на ЕС в Братислава, насрочена за 16 септември. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.