01/02

Свързани новини

26.08.2016 13:10

Премиерът: Не си представям десетки хиляди мигранти на Летище София, които връща Европа

Видян 3974 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „Разбирам, че за Европа е много удобно, като политическа кауза да извадиш борбата срещу мигрантите, много удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще почнем да приемаме на Летище „София” десетки хиляди мигранти, които връща Европа”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Истанбул, предаде Фокус.


 


  Борисов подчерта, че няма да приеме вариант България да е буферът между Турция и Европа.


 


„Лошо – хубаво, това споразумение към момента в пъти ще намали натиска към Европа. Бях на съвета, когато всички 28 държави гласувахме за него. Надявам се дипломатите да надделеят и да намерят решение, защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път конфликтът, тя е невъзможна", обясни премиерът.


„Поели сме ангажимент, гласували сме споразумението и с претенциите си на правови държави, трябва да спазваме поетото като ангажимент”, поясни той. Министър-председателят уточни, че има ежедневен контакт с Турция.


Борисов заяви, че въпреки срещата и прекрасните взаимоотношения между двете страни в никакъв случай не е станал по-спокоен. "Благодаря на турския си колега, че поеха ангажимент и ще направят всичко, за да се намали миграционният натиск върху България. А и сега негласно го правят. В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над двумилионна вълна от областта на Алепо", обясни Бойко Борисов.

 Премиерът заяви, че действително в Европа трябва да си направим ясна оценка, докога Турция ще успява да спира мигрантите, ако приетото споразумение с ЕС не влезе в сила. "Така че имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен съм си ги записал, защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Става дума за истинска европейска солидарност, солидарност и с нашите съседи", коментира той. "Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход от този застой", добави той.

"Не искаме да решим проблема само на България за сметка на Гърция. Ние сме солидарни. Можем да го решим. Искам европейско единство и защита на суверените на всяка европейска държава, не за сметка на Турция. Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона", каза още Борисов.

От своя страна,  турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че  близките отношения на България и Турция се отразяват положително и на отношенията ни с ЕС.

"Обсъдихме в подробности с приятеля ми Бойко Борисов всички отношения, които засягат двете страни", коментира Йълдъръм. По думите му Турция и България са не само две съседни страни, но са и приятелски държави и много добри съюзници. "Двустранните ни отношения се разгръщат с всеки изминал ден. Работим съвместно в сътрудничество в НАТО и други организации. Работим в солидарност в редица регионални организации", допълни турският премиер. "Обсъждаме винаги при възможност въпросите, които ни вълнуват и незабавно предприемаме стъпки за решаване на проблемите", заяви още Бинали Йълдъръм. "Тези наши близки отношения се отразяват положително и на отношенията ни с ЕС. Знаете - продължаващата от години в Сирия криза, Турция приютява над 3млн. мигранти. Посрещаме всичките им нужди, защото това е в традицията ни - да оказваме помощ на тези, които са в нужда", коментира Йълдъръм.




По-рано днес Борисов заяви, че „въпреки натиска от нелегални мигранти,


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са