Свързани новини

24.08.2016 16:13

Сирия иска от ООН да спре нахлуването на Турция

Видян 1393 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Сирийското министерство на външните работи съобщи, че правителството на страната се е обърнало към ООН с искане да се предприемат мерки за прекратяването на операцията на турската армия в Северна Сирия като нарушаване на суверенитета ѝ, предаде Фокус.

„Това, което се случва в Джараблус не е борба срещу тероризма, както заявява Турция. Във връзка с това Сирия иска от ООН да прекрати тази агресия и да предприеме действия според закона и да се уважава независимостта и целостта на държавата“, пише в заявлението на сирийското МВнР.

Турската армия тази сутрин започна военна операция по освобождаването от Ислямска държава на Джараблус . Ликвидирани са 11 или 12 обекти в района, като са нанесени 224 удара с оръдия, самолети и реактивни системи за залпов огън по 63 цели, твърди Анкара.  Също така, десетина танка навлязоха на сирийска територия, като досега те участваха в операцията от турската страна на границата, обстрелвайки с оръдията си държания от ислямистите град. Те са били последвани от няколко по-малки военни превозни средства, които може би транспортират подкрепяни от турското правителство сирийски бунтовници.

"Операцията по освобождаването на Джараблус е важна за сигурността на Турция, защото Анкара не иска кюрдските сили да го контролират, след като поеха контрол над град Манбидж“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„Ние също така не искаме Ислямска държава нито в Ирак, нито в Сирия и ще предоставим всички форми на подкрепа за операцията, която да изрита ислямистите от града “, добави той.



Турският вътрешен министър Ефкан Ала заяви, че се надява турската армия в най-скоро време на прочисти Джараблус  от бойците от организацията.


 


Сирийското правителството постепенно губи територии на север в продължилата над 5 години гражданска война.

Предприетите действия идват дни след като атентатор-самоубиец отне живота на 54 души в град Газиантеп и след заявеното от Турция намерение да прочисти напълно граничните си райони от бойците на ИД.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп