Свързани новини

23.08.2016 16:28

Български интелектуалци подкрепят Ирина Бокова с писмо до Съвета за сигурност

Видян 4037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Открито писмо в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, адресирано до постоянните представители на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН, изпращат близо 60 представители на българската интелигенция.

Писмото бе предоставено първо на "Епицентър.бг" часове преди да замине към местоназначението си.

Сред тях изпъкват имената на най-изтъкнати членове на културния и обществен елит на нацията - членове на ръководството на БАН, учени, художници, писатели, историци, журналисти, дипломати, актьори, юристи, изследователи.

Зад българската кандидатура за най-високия пост в Световната организация застават академиците Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Светлин Русев, Георги Марков, Пламен Карталов, Людимл Стайков, Константин Косев, Благовест Сендов, чл.кор. Васил Проданов, чл.кор. Александър Янков, проф. Васил Мръчков, проф. Стефан Данаилов, проф. Огнян Герджиков и още много известни имена на България (пълният списък с подписалите и подкрепилите писмото публикуваме отделно. То ще бъде предоставено в Съвета за сигурност на английски език).


„Позволяваме си да се обърнем към вас с това открито писмо в качеството ни на представители на интелигенцията на България, за да изразим нашата безрезервна подкрепа към г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален български кандидат за генерален секретар на Обединените нации.

Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата", се казва в писмото до страните-членки на Съвета за сигурност на ООН.

Подписалите го интелектуалци подчертават най-важните аспекти от работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, както и факта, че е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Бокова. Аргументите - с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт тя „умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата".

В текста се напомня, че българските президенти Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев, /2012-досега/, министър-председателите-Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева са заявили официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН.

Писмото в подкрепа на българската кандидатура идва след като на 25 юли т.г. тв режсиьорът Евгений Михайлов разпрати компрометиращо писмо срещу Ирина Бокова до Съвета за сигурност на ООН.

Писмото бе изпратено от името на Движение 22 септември, в което членува и Едвин Сугарев (в момента генерален консул в Ниш).

Текстът му силно злепостави не само Ирина Бокова, но и българското правителство.

Последва отговор от министър-председателя Бойко Борисов, който на 29 юли изпрати писма за подкрепа на българския кандидат за поста на генерален секретар на ООН до петима премиери - на Обединеното кралство и Северна Ирландия Тереза Мей, на Испания - Мариано Рахой, на Япония - Шиндзо Абе, на Малайзия - Наджиб Разак и на Нова Зеландия - Джон Кий. Техните държави са сред постоянните и непостоянните страни-членки на Съвета за сигурност.

Третото предварително гласуване за избор на генерален секретар на ООН предстои на 29 август. В предишния кръг на 5 август начело излезе бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар за бежанците. Ирина Бокова бе пета след този кръг на вота. За да бъде одобрен, кандидатът трябва да получи девет гласа в своя подкрепа, в това число от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец