Свързани новини

22.08.2016 16:07

44-годишен мъж с криминално минало подпалил тютюневите складове в Пловдив

Видян 3045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
 Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 44-годишния Любомир Данчев за умишлен палеж на бившите тютюневи складове в града. Той е запалил сградата на ул. Екзарх Йосиф №13 със значителна стойност, собственост Р. И. П. А. ООД.


Пожарът се е разпрострял и върху други сгради, намиращи се на ул. Иван Вазов, собственост на същото дружество, на ул. Капитан Андреев, чийто собственик се установява, и на ул. Г. М. Димитров, собственост на Галакси Инвестмънт Груп ООД, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.



 Любомир Данчев е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е без постоянен адрес, криминално проявен и до момента е осъждан многократно.

Според местната медия traffic news Любомир Данчев е клошар, който от 35 години живее на последния етаж на сградата, откъдето тръгна огъня. Той отрича да е предизвикал пожара.  Разследването е в активна начална фаза, като се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други лица.


По-рано днес  министърът на културата Вежди Рашидов заяви при извънредното си посещение в Пловдив, че ако складовете са жертва на умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона.


  "Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности”, коментира министърът, предаде Фокус.

 По думите му от днес започва работа на Инспектората за опазване на културното наследство.


„Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени.  „Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си”, посочи министърът на културата.


 
Той допълни, че независимо от причината за пожара на притежателите на имотите ще бъде наложена максималната глоба по Закона за културното наследство от 30 000 лева, като определи тази сума като "крайно недостатъчна".

От своя страна, с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Рашидов Обществен съвет за защита на културното наследство в Пловдив настоява за спешни мерки по отношение на изгорелите складове. Това обявиха на протест пред община Пловдив инициаторите арх. Петкана Бакалова и адвокатът Владимир Дончев.


 Според арх. Бакалова общината може и трябва да придобие право на собственост над тези имоти, тъй като по думите й "не може един частен интерес да бъде поставен над обществения".

От съвета настояват и за спешна концепция за бъдещето на културния ансамбъл, която трябва да се подготви съвместно от общината и културните институции в Пловдив. Не на последно място в писмото настояват "за адекватни наказания по отношение на тези, които са допуснали това да се случи".

По-рано днес шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов заяви пред бТВ, че се работи активно с полицията, за да се изясни дали пожарът е умишлен или е причинен по непредпазливост.


Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, заяви той.

По повод твърденията, че складовете са запалени от някого с инвестиционен интерес, на мястото на старите сгради да бъдат построени нови, гл. комисар Николов заяви: “Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Доста ще сте напрегнати днес

Доста ще сте напрегнати днес и така може да объркате