10.08.2016 15:12

Ген. Акън Йозтюрк е трябвало да смени Ердоган

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият командващ на ВВС ген. Акън Йозтюрк е трябвало да смени Ердоган като президент на страната, ако опитът за военен преврат беше завършил с успех. Това е било установено в хода на разследването, съобщават местни медии, позовавайки се  на източници от прокуратурата.


Йозтюрк бе задържан на 16 юли във военновъздушната база Акънджъ, намираща се недалеч от Анкара. Той става главнокомандващ ВВС от август 2013 г., а през 2015 г. се пенсионира.


Държавният департамент на САЩ заяви междувременно, че провокаторската реторика във връзка с опита за преврат в Турция не е от полза, предаде Ройтерс.


Ведомството коментира твърденията в турски медии, че мозъчен тръст във Вашингтон стои зад неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли.


"Подобен род теория на конспирацията, провокаторска реторика (...) категорично не е от полза", каза говорителката на Държавния департамент Елизабет Трюдо.


Изявлението й е в коментар за публикациите, според които мозъчният тръст Удроу Уилсън сентър стои зад опита за пуч в Турция.


"Очакваме всички страни - медиите, гражданското общество, турското правителство - да се отнасят отговорно към своите изявления по тези въпроси", добави Трюдо, цитирана от ТАСС.


Същевременно говорителката увери, че както и преди, САЩ смятат, че партньорските им отношения и приятелството им с Турция остават здрави.


 А от НАТО посочиха, че турското членство в Алианса „не е под въпрос“, предаде Фокус.


„НАТО разчита на по-нататъшния принос на Турция и тя може да разчита на солидарността и подкрепата ", заяви говорителят на организацията Оана Лунджеску.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“