Свързани новини

10.08.2016 09:32

Путин иска ”железобетонни гаранции” за Южен поток, официално предложение още не е постъпило

Видян 2184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Русия знае за готовността на България да се върне към проекта Южен поток, но са необходими железобетонни юридически гаранции, а официално предложение от българска страна още не е постъпило. Това стана ясно след срещата на Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Ердоган.


 
"Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма", подчерта пред журналисти Путин, цитиран от ТАСС.   Президентът  каза, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори да участват в него. По думите му, сега не са достатъчни разговори за възобновяването на проекта, а "железобетонни" гаранции.


След срещата руският министър на енергетиката Александър Новак също коментира проекта "Южен поток":

"Официално предложение от българска страна не е постъпвало. Да, водят се такива разговори. Четем в средствата за масова информация за желание на българската страна да създаде на своя територия хъб. Но ние изхождаме от това, че този проект не беше реализиран, първо, защото България не даде разрешение за строителство в териториалните си води, и че съответно този проект към днешна дата не се реализира".

Много зависи тук, включително за доставката на газ и строителството на инфраструктура, от гаранциите, които ще даде Еврокомисията за необходимостта и възможностите за реализация на такава инфраструктура. Тук трябва да има взаимно съгласие и взаимен интерес. Интерес има, необходимо е само да се получи съответното разрешение.


 Властелинът на Кремъл заяви, че проектът  "Турски поток", в частта му за доставка на синьо гориво до Турция, вече не подлежи на съмнение, но по отношение на транзита към Европейския съюз яснота, съобщи БНР.

Трябва да обсъдим тези въпроси с европейските страни и най-вече с Европейската комисия в Брюксел. С турските ни партньори сме готови да работим по този проект, но първо трябва да се договорим с всички участници, коментира Путин.

Купуваме 28 милиарда кубически метра газ от Русия – 18 милиарда от държавата и 10 милиарда от частния сектор. Затова "Турски поток" ще има две тръби. Турция ще използва едната за себе си, а по другата ще праща газ в Европа. Сред приоритетите ни е да построим тези тръбопроводи. Вярвам, че процесът ще бъде ускорен в близките месеци, каза турският президент Реджеп Ердоган.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от