Свързани новини

05.08.2016 15:00

Бокова е фаворитка за ООН, пише Хъфингтън поуст

Видян 2256 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Следващият генерален секретар на ООН трябва да изпълни два важни критерия - да е жена и да е от Източна Европа. Въпреки силните кампании от страна на различни социални групи и страни, членки на ООН, старите навици, изглежда, умират трудно. При първото индикативно гласуване в Съвета за сигурност на ООН 4-ма от фаворитите в Топ 5 бяха мъже с едно-единствено изключение: Ирина Бокова, сегашният генерален секретар на ЮНЕСКО. Други жени кандидатки, за които се очакваше да се представят силно - като новозеландката Хелън Кларк и аржентинката Сузана Малкора, не успяха да предизвикат ентусиазъм сред страните, членки на Съвета за сигурност. Макар шансовете им днес да изглеждат доста съмнителни, те все пак остават в надпреварата и ще участват във второто гласуване на 5 август (хърватката Весна Пусич се отказа в самото навечерие на втория вот - бел.ред.).


 Вторият важен критерий, по който ще се избира новият шеф на ООН, е принципът за регионална ротация. Целта му е да даде равен достъп до управлението на ООН на различните региони по света - в името на справедливостта и легитимността.


 Източна Европа е единственият регион, който никога не е излъчвал генерален секретар, и много наблюдатели на ООН са единодушни, че е крайно време източновропейците да получат тази позиция. Това също би било символично признание за значителния напредък на региона след падането на Берлинската стена преди 25 години.


 Ирина Бокова покрива и двата критерия - затова е смятана от широк кръг наблюдатели за водещ кандидат за поста. Тя има огромен дипломатически опит и солидни постижения като реформатор на ЮНЕСКО. По време на публичните изслушвания в ООН тя се показа достатъчно проницателна, компетентна и решителна, за да осъществи така необходимите реформи в ООН. Преминавайки с лекота от един език на друг, тя акцентира върху важността от спазване на човешките права и свобода на изразяване навсякъде по света. Тя говореше и за усилването на превантивната роля на ООН чрез инвестиции в ранни предупредителни мерки, в гаранции за значими реформи и за съживяването на мироопазващите операции на ООН.


 Дали Бокова (или която и да е друга жена кандидат) може да успее - остава да видим. За да се случи това, Съветът за сигурност на ООН трябва да надмогне манталитета си на типично "мъжки клуб", който в момента предопределя избора на генерален секретар. Изумително е, че от всички постоянни и непостоянни членове на Съвета за сигурност в момента само една страна е представена от жена - посланик Саманта Пауър от САЩ. Противопоставянето на стереотипите и подкрепата на женското лидерство бяха ключов момент от управлението на Барак Обама през двата му мандата в Белия дом и САЩ имат да играят важна роля в чупенето на стъкления таван. Второто гласуване от типа "straw poll" в петък ще е показателно дали САЩ ще извървят пътя и дали ще увеличат натиска върху Съвета за сигурност за избор на първата жена начело на ООН.


 Съветът за сигурност има ред кандидати, сред които да избира. Но те трябва да изпратят важен сигнал на света какво е наистина ценно за международната общност. Справедливостта и равенството повеляват постът да отиде в Източна Европа. Прогресивното бъдеще изисква същият този пост да бъде зает от жена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион