Свързани новини

05.08.2016 12:44

Гърция и Азербайджан се скараха, няма газ

Видян 2118 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очевидният провал на споразумението, според което държавната енергийна компания на Азербайджан (SOCAR) трябваше да купи 66% от мрежата за дистрибуция на природен газ в Гърция (DESFA) поставя пречки пред правителствата в Атина и Баку.


Според информация на сайта real.gr, азербайджанските власти са недоволни от факта, че по време на посещението на премиера Алексис Ципрас в България миналата седмица и разговорите относно газопроводната връзка Интерконектор Гърция България (IGB), гръцкият премиер не е споменал важността на транзитирания през Адриатическия газопровод (TAP) за IGB азербайджански газ, пише Фокус.


През месец май официални представители на Азербайджан Отпътуваха от Атина разочаровани, след като видяха, че гръцкото правителство изглежда няма желание да продължи с първоначалното споразумение от 2013 г. за продажбата на дял в мрежата за дистрибуция на природен газ в Гърция (DESFA) на държавната енергийна компания на Азербайджан (SOCAR).


Предложено законодателно изменение от министъра на енергетиката Панос Скурлетис ограничава размера на възвръщане на вложенията в мрежата за дистрибуция на природен газ в Гърция (DESFA), с което се и ограничават бъдещите постъпления за държавната енергийна компания на Азербайджан (SOCAR). Ако бъдат приети, промените в закона за тарифите за природния газ ще намалят значително бъдещата печалба на държавната енергийна компания на Азербайджан.


Министърът защитава позицията, че тези промени са изключително важни за защитата на вътрешния пазар на природен газ.


Според информацията на сайта, Скурлетис вече търси алтернатива в случай, че държавната енергийна компания на Азербайджан оттегли интереса си. Въпреки всичко, други компании са установили контакт със SOCAR, за да получат вътрешна информация за намеренията на гръцкото Министерство на енергетиката и околната среда.


В същото време макар Ципрас да заяви, че той желае да продължи добрите дипломатически и икономически отношения с Азербайджан, той не предприе размяна на посещения с президента Илхам Алиев. В същото време, в информацията се стига до заключението, че гръцките власти не вдигат телефона при постоянните обаждания от високопоставени азербайджански политически представители.


Понастоящем, генералната дирекция за конкуренцията към Европейската комисия разглежда въпроса за приватизацията на мрежата за дистрибуция на природен газ в Гърция (DESFA).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак