05.08.2016 12:08

Осиновяването ще става без тайни и без разсиновяване, предвиждат промените в Семейния кодекс

Видян 1376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          Процедурата за осиновяване ще бъде ускорена, тайната за биологичните родители ще може да бъде разкрита и по административен път, а осиновителите няма да могат да разсиновяват дете - това са част от промените в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на месеца, пише Дневник.


Новите правила за осиновяването бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за закрила на детето днес. От думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Деница Сачева се разбра, че процедурата за осиновяване ще приключва по-бързо, тъй като работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяване ще бъдат слети в един, който ще бъде национален.


Така кандидат-осиновителите ще подават само една молба, но ще им бъде търсено дете в цялата страна. Сега това се прави по региони, за всеки от които се подава отделна молба, а това отнема и време. Според Сачева след промените ще стане по-лесно за всяко дете да бъде открито най-доброто семейство.


Тайната при осиновяването ще отпадне


Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева допълни, че в проекта за промени в Семейния кодекс се предвижда и отпадане на тайната при осиновяването, което ще даде възможност на децата да получават информация за биологичните си родители по административен път, а не чрез съдебна процедура. В момента така може да се получи само медицинска информация. "И след промените, ако биологичните родители не искат да бъдат разкрити, тогава пак ще се върви към съдебно дело", обясни Мичева.


Осиновителите да нямат право да се откажат от детето предвиждат още новите предложения за промени в Семейния кодекс. "Процедура на разсиновяване ще има, но не по инициатива на родителите, а само при особени случаи", обясни зам.-министър Сачева.


Ще се въведе по-строга процедура за попечителство


В правосъдното министерство планират още да се върне старата процедура за попечителство над децата, която е по-строга. Според зам.-министър Мичева в момента то се дава само след подаване на молба, което понякога "отваряло врата и за престъпни дейности с деца".


От думите и на двете зам.-министри се разбра, че има случаи, в които процедурата за попечителство се използва за заобикаляне на осиновяването - чрез посредник кандидат-осиновители намирали бременна, която смятала да изостави детето си; мъжът от двойката се представял за негов баща и получавал попечителство след раждането на бебето, а после другата жена го осиновявала.


Медиацията може да стане задължителна при родителски конфликт


Ползването на медиатор при развод и родителски конфликт да стане задължително, обмислят още в правосъдното министерство, но това вероятно ще бъде на по-късен етап. Според зам.-министър Мичева така ще се улесни решаването на родителски конфликти за детето.


С предстоящите промени в Семейния кодекс обаче ще се въведе възможност съдът да задължава родителите да ползват социални услуги като консултации с психолог при развод. Предвижда се още съдът да решава и кой от родителите да дава разрешение на детето за пътуване в чужбина до навършване на пълнолетие. В момента има случаи, когато единият от двамата не подписва необходимата декларация и спира детето от екскурзия и т.н.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата