Свързани новини

04.08.2016 14:00

Бедните хора в България са 36%, сочи изследване

Видян 2518 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 2,5 милиона българи живеят в лишения. Това са данни от изследването "Бедни срещу бедни", направено от Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" и председател на сдружение "Солидарна България". Числата показват, че бедността е нерегистриран феномен, заяви тя в интервю за БНР.


По думите й, това означава, че хората, които имат нужда от подпомагане, по никакъв начин не попадат в регистрите на официалната държавна статистика и агенции, които се борят с крайната бедност.


"За съжаление това са голяма част от хората. Трудно е да се каже точно колко, но ако вземем предвид работещите бедни, здравно неосигурените, поради голяма бедност, а не всички здравно неосигурени, безработните с ниски или никакви доходи, а голяма част от тях са такива, пенсионерите, сред които милион и триста живеят с доходи под официалната линия на бедност, ще се получи една група от хора, която формира около 36% от българското население", каза Григорова.


Тя обяснява, че голяма част от тези хора не се подпомагат по никакъв начин от държавните институции и ги нарича "групата на сивата бедност", по подобие на сивата икономика.


"Това, което се вижда ясно, е, че в момент преди налагане на някакви поредни рестрикции: намаляване на социални помощи, ограничаване на условията за достъп до такива, се поражда една обществена истерия. Появява се някой, който хвърля огромни числа в пространството. Обяснява, че за социално подпомагане отиват четири милиарда от националния бюджет, нещо, което е немислимо, но хората трудно могат да се ориентират за тези големи числа, какво точно им се говори, след което министри и народни представители започват да повтарят, че една или друга група е съставена основно от паразити, които се възползват от нас", твърди Григорова.


Според резултатите от проведеното изследване, над 600 хиляди души у нас са работещи бедни, 460 хиляди са без здравно осигуряване заради бедност, а над 303 хиляди са безработните с нисък или никакъв доход. 34,2 % са българите, които живеят в материални лишения, което ни отрежда място сред водещите държави от Европейския съюз по този показател. Средно за ЕС 8,2 % от гражданите живеят в материални лишения.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви