Свързани новини

04.08.2016 12:25

Оръжейните ни компании с внушителна печалба

Видян 2347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    Държавните оръжейни компании отчитат внушителни ръстове, става ясно от финансовите отчети за шестте месеца на държавните компании.

Вазовските машиностроителни заводи отчитат печалба от 72,32 млн. лв. за полугодието. За същия период на 2015 г. са били на загуба от 1,65 млн. Приходите от продажби са над 172 млн. лв., при 37,9 млн. лв. през полугодието на 2015 г., или увеличението е 77,95%. Износът на специална продукция е за 16432 млн. лв., няма реекспорт.


Основното производство през тази година е на противотанкови управляеми и неуправляеми снаряди, авиационни неуправляеми ракети, артилерийски муниции, взриватели.


Държавната компания "Кинтекс" отчита 4,04 млн. печалба, което е 11% увеличение. През второто тримесечие компанията изнася специална продукция най-вече по договори с Министерството на отбраната на Алжир.


Данните кореспондират с разследването на „Гардиън", оповестено преди седмица, от което става ясно, че държави от Източна Европа дискретно са одобрили продажба на оръжия на страни от Близкия изток за последните четири години. Според изданието сделките са за над 1 милиард евро, а повечето оръжия се използват в конфликта в Сирия, смятат журналисти от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).


В продължилото една година разследване са включени данни от износ на оръжие, доклади на ООН, проследяване на движението на самолети и оръжейни договори. Разследването разкрива как мунициите и оръжията са доставяни от Босна, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словакия, Сърбия и Румъния.

Според разследването оръжията от Източна и Централна Европа се използват от звена към опозиционната Свободна сирийска армия, но също има и в ръцете на бойци от ислямски групировки като „Ансар ал Шам", „Фронтът ал Нусра", ДАЕШ („Ислямска държава"), проправителствени сирийски сили и сунитски сили в Йемен.


На част от мунициите има записани произходът и датата на производство, твърдят още журналистите.


От декември 2015 година три товарни кораба на американските военни са доставили оръжия в Сирия, отплавайки от пристанища в Черно море.


Около 4 700 тона оръжия, включително картечници, ракетни установки, РПГ-та, патрони, миномети, гранати, ракети и други експлозиви са доставени от България и Румъния във военни обекти в Йордания и Турция. На 21 юни тази година от България е отплавал американски кораб с 1 700 тона от същите оръжия към пристанище в Червено море, се посочва в анализа на журналистите.

Докато геополитическите трусове плашат почти всеки бизнес, оръжейната индустрия със сигурност е сред големите печеливши от несигурността и конфликтите. И данните на малкото останали държавни компании в сектора потвърждават напълно това. Съществуващото в будна кома допреди няколко години ВМЗ - Сопот, в момента работи на пълни обороти, три смени и открива нови производствени капацитети. Холдингът от ремонтни заводи ТЕРЕМ също отчита внушителен ръст от 86% на произведената продукция за полугодието. От възходящия тренд се дели само търговецът "Кинтекс", който напоследък сериозно губи позициите си от две местни частни дружества, пише по темата Капитал Daily.

Изданието цитира внушителните към края на юни резултати на ВМЗ - Сопот (предприятието успява да увеличи приходите си 4.5 пъти до 172 млн. лв. спрямо същия период на миналата година), като посочва, че пазарите на компанията не са изрично упоменати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби