01/02
19.09.2008 15:13

Гардиън: БГ в ЕС, Маргините на свобода

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три години след ареста на братята Маргини през 2005 г., който навремето беше нужният за България Пи Ар за очакваното й членство в ЕС, сега когато България си осигури еврочленство, Маргините вече не са зад решетките, пише днес в обширна статия британският в. "Гардиън".


Когато двама от най-прочути гангстери в България бяха арестувани през октомври, 2005 г.и обвинени в организирането на три поръчкови убийства и ръководене на операции по пране на пари, това беше точно този вид публичност, която беше нужна на балканската държава, докато нервно чакаше да й връчат ключовете за ЕС, пише днес в обширна статия британският в. "Гардиън". Арестът на 44-годишния Красимир Маринов и на 36-годишния му брат Николай, бивши борци от детския отбор, беше перфектният начин България да покаже колко сериозно се бори с организираната престъпност и корупцията, които бяха основната й пречка по пътя към ЕС. Три години по-късно, България вече е безопасно в редовете на ЕС, но Маринови вече не са зад решетките. Те са на свобода под гаранция, след поредица от случки - включително внезапната смърт на ключовия свидетел Никола Дамянов и мистериозните заболявания на братята, които за дълги периоди от време ги държаха извън съдебната зала и доведоха до отлагане на делото повече от 20 пъти, припомня "Гардиън". Следващото съдебно заседание е насрочено за 3 ноември, отбелязва вестникът, като цитира публикации в българските медии за начина по-който братята Маргини са прекарали лятото. Позовавайки се на публикация в българския "таблоид" "Уикенд", "Гардиън" пише, че прокурорът вероятно ще оттегли всички обвинения срещу братя Маринови. "Този случай е един от двайсетината, наблюдавани от ЕС, така че ЕК ще използва напредъка по това дело, в преценката си за успеха на България в борбата с корупцията и организираната престъпност", казва пред в. "Гардиън" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.
В последния си доклад за напредъка на България ЕК оцени, че корупцията по високите етажи и организираната престъпност са такива сериозни проблеми за България, че замрази близо един милиард евро от пред-присъединителнте фондове за страната, припомня в. "Гардиън". Корупцията в България е начин на живот за голяма част от 7,5-милионното й население, отбелязва вестникът, позовавайки се на проучване на Центъра за изследване на демокрацията.
Вестникът цитира журналистът Иван Михалев от в. "Капитал", който смята, че бившият директор на Фонд Национална пътна инфраструктура Веселин Георгиев никога няма да бъде обвинен в съда. "Гардиън" припомня, че заради злоупотребите на Георгиев, ЕК замрази 723 милиона евро от пред-присъединителните средства по този фонд. Прословутият софийски кмет Бойко Борисов, бивш шампион по карате и бодигард, сочен за следващ премиер на България, критикува начина, по който сегашната администрация се бори с корупцията. Но както и мнозина други в България, той отхвърля твърдението, че страната му е най-корумпираната в ЕС, отбелязва "Гардиън"..
"Да се очаква от българските служители да не са корумпирани, е все едно да се очаква от тях да спрат да дишат", казва пред в. "Гардиън" пожелал анонимност дипломат. "Ако те не решат проблемите си, можем да се окажем в ситуация, в която най-бедната страна в ЕС е чист контрибутор /към бюджета на ЕС/, което никак не е добре, казва пред "Гардиън" дипломатът. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели