03.08.2016 15:45

България е пред изчезване като народ и държава, твърди проф. Иван Ангелов

Видян 2151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е в тежка демографска криза. Някои специалисти не без основание твърдят, че сме в демографска катастрофа. Населението ни се топи. Това личи от преброяванията от 1887 година до сега и особено през последните 30 години, предупреждава проф. Иван Ангелов, член-кор. на БАН, в анализа си, публикуван в Епицентър.бг.


Напоследък намаляваме с 40-44 хил. души средно годишно. През 2015 г. се стопихме с 48000 души. Като се има предвид високата инерционност на този показател, влиянието на други трайни икономически и неикономически фактори и при запазване на сегашните тежки условия на живот, темпът на стопяване на населението ще се запази поне през следващите 20-30 години. А при евентуално влошаване на условията - ще се ускори, посочва в анализа си проф. Иван Ангелов.


Главните фактори за намаляването на населението, уточнява той, са три: отрицателният естествен прираст поради високата смъртност и ниската раждаемост, а също и голямата емиграция.


Раждаемостта се стабилизира се леко през 2008-2010 г., след което продължава тревожно да намалява. Причините са комплексни, предимно икономически, социални и психологически. Казано най-общо, нисходящата тенденция в раждаемостта у нас съвпада със същата тенденция в другите европейски страни, макар и по различни причини.


Странно, но факт - смъртността от 2000-та година насам е по-висока в сравнение с тази от 1934 до 1990 г., добавя проф. Ангелов.


И тук причините са комплексни: влошаване на качеството на живота, влошаване на качеството на здравеопазването, ограничаване на достъпа до здравни услуги и лекарства, умножаване и засилване на стресовите ситуации в живота на хората и т.н. Тези колебания в равнището на смъртността и дори тенденцията към нейното повишение трудно се намират в други европейски държави. Бълария е рекордьор в това отношение.


Ако сегашната разлика между умирания и раждания (41367 повече умирания в 2014 г.) и спадане на населението в 2014 г. с 43479 души в сравнение с 2013 г., се запази, ще намалеем до около 3.5 млн. души в края на века. При неблагоприятния възрастов състав и ако продължават дълго лошите условия на живот, може да се свием още повече. Очаква се циганите да станат тогава най-голямата етническа група, турците - втора, а българите - трета. Те поне ще дават името на територията, сочи мрачната прогноза на учения.


Според статистиката през 2013 г. средната продължителност на живота в ЕС е била 80,6 години, а у нас 74,9 години.


Източниците на България за млада, предприемчива, енергична работна сила и за генетичен потенциал, са силно ограничени, поради ниската раждаемост и голямата емиграция на млади хора, със всичките негативни последствия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще