Свързани новини

03.08.2016 10:08

Москов лишава онкоболните от лекари

Видян 2088 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравният министър Петър Москов лиши стотиците хиляди болни от рак у нас от лекари.


В брой 37 на Държавен вестник МЗ е обнародвало изменение на Наредба № 30 от 15 юли 2010 г. за утвърждаване на медицинския p.moskovстандарт "медицинска онкология", с което на всички лекари притежаващи едновременно специалност по „вътрешни болести” и „онкология” се отнема правото да лекуват болни с онкологични заболявания. От сега право да лекуват ще имат само онези лекари, които са придобили специалност по „медицинска онкология”, която беше въведена за пръв път през 2007 година.


 


Срокът за придобиване на тази нова специалност е 5 години, следователно първите лекари са могли да я придобият най-рано през 2012 година. За трите години до сега новата специалност са придобили една шепа лекари. Огромната част от специалистите в областта на онкологията са с придобита специалност по „вътрешни болести” и „онкология”, каквито бяха изискванията(и единствена възможност) до 2007 година.


 


Сега всички те са лишени от правото да лекуват болни. Парадокс е, че всички хабилитирани лекари, които четат лекции и водят обучение на специализантите нямат специалност по „медицинска онкология”, защото когато са специализирали, такава просто не е имало. Те пак ще могат да обучават специалистите, но ще могат да работят само под контрола на обучаваните ?!?


 


Най-тежкият удар, обаче ще понесат онкоболните. Годишно от рак в България се разболяват около 35-40 000 души и горе долу толкова провеждат някакъв вид медикаментозно лечение – химиотерапия, хормонотерапия и пр. Всички те преминават през онкокомитети, в чиито състав, вече ще могат да участват само лекари със специалност по медицинска онкология и само тези лекари ще могат да предписват лекарства не само в болничната, но и в извънболничната медицинска помощ. Невъзможно е практически няколко десетки лекари да обслужат няколко десетки хиляди пациенти.


 


Това е втори удар на МЗ срещу пациентите с онкологични заболявания за тази година, след идеята за комплексно лечение, чиято цел беше да пренасочи служебно всички онкоболни (и парите на НЗОК за тях), към няколко болници в страната. Тя не можада бъде приложена на практика, за сега.   


Приетото от МЗ изменение на Наредба № 30 от 15 юли 2010 г. за утвърждаване на медицинския стандарт "медицинска онкология" е изцяло лобистко. То по никакъв начин не подобрява лечението  на онкоболните, напротив ще го затрудни в максимална степен. Пациентите ще пострадат, но някои ще се облагодетелстват от пренасочените пациенти и парите, които вървят след тях. Сред тях е авторът на това изменение на медицинския стандарт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

везни