Свързани новини

01.08.2016 17:08

Дончев: България и Гърция да бъдат сигурни трасета за пренос на газ

Видян 1329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Възможните трасета за пренос на газ към Европа не могат да бъдат успешни без участието на България и Гърция. Важно е да се стремим към партньорство, като планираме заедно бъдещето на газовия сектор за следващите години. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на среща с гръцкия министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис, съобщиха от правителствената информационна служба. В срещата, която се провежда в рамките на междуправителственото заседание на България и Гърция, участваха още министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда и водите Ивелина Василева, а от страна на Гърция – главният секретар по международни икономически връзки Георгиос Ципрас и дипломатическият съветник на министъра на енергетиката и околната среда Николаос Йотопулос.



Фокус на разговора беше развитието на съвместните проекти в газовия сектор и действията на България и Гърция за превенция от наводнения и управление на водите.



Дончев подчерта, че България вече е декларирала политическата си воля да участва като съдружник в изграждането на нов терминал за втечнен природен газ до Александропулис в Гърция и изрази очакването към гръцката държава да участва в този проект като гаранция, че той е приоритетен и за двете страни. Българската страна разглежда проектите за изграждане на междусистемната връзка Гърция-България и на терминала за втечнен природен газ до Александропулис като свързани. „За да следва икономическата логика, терминалът би следвало да се изгради в близост до газопровода Гърция-България“, подчерта Дончев. Политическата подкрепа за проекта на двете страни дава категоричен знак за неговата важност.
След успешното провеждане на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, предстои през следващата седмица да стартира и втората фаза – по подаване на обвързващи оферти за резервиране на капацитет за газопровода, обяви министър Петкова. По думите на вицепремиера Дончев, междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за Балканите.



В рамките на срещата от българска страна бе представен напредъкът по разработване на концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Карлос Контрера

Римска оргия в СОС: Карлос Контрера

В Столичния общински съвет се разиграва ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви