01.08.2016 16:48

16 хил. лв. за печати заради новите имена на училищата

Видян 1865 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

459 училища ще сменят имената си с промените в Закона за предучилищно и училищно образование, който влиза в сила от днес.
454 са средните общообразователните училища, които в момента са с абривиатура (СОУ), която ще бъде заменена със СУ (средно училище). Така например 32 СОУ „Климент Охридски" вече ще се нарича 32 СУ. 5 прогимназии пък стават основни училища с абривиатура ОУ. Това съобщи за „Монитор" Лазар Додев, директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" към МОН.


Това са училищата, за които на този етап може да се твърди, че ще сменят наименования си.
С промените на школата ще им трябват и нови печати. Един печат струва 35 лв. Те ще са за сметка на самите училища от делегираните им бюджети, обясни заместник - министърът на образованието Диян Стаматов. Печатите ще се изработят от монетния двор на БНБ, допълни още той. По изчисления на „Монитор" излиза, че всичките 459 школа ще платят за печати общо 16 065 лв.



За нова боя на табелите, на които да се изпише СУ, вместо СОУ пък ще трябват около 10-15 лв. обясни заместник - министърът. Ако някое училище обаче иска модерна табела, със скъпа изработка, сумата ще е по-висока. Смяната на табелите, обаче не е задължителна, но е въпрос на престиж за самото училища, допълни още Стаматов.



Новият закон влиза в сила за учениците от първи и пети клас догодина, които ще учат по нови учебни програми. Седмокласниците пък ще вземат диплома за основно образование, ако минат успешно годината. Това е така, защото според новия закон основното образование вече няма да се завършва след 8 клас, а година по-рано.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв