01.08.2016 11:27

Горанов: Има риск от масови фалити на висши училища

Видян 2350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки." Това е заявил финансовият министър Владислав Горанов по време на последното заседание на правителството, става ясно от публикуваната стенограма.


Повод за реакцията на министъра е отпускането на допълнителни средства от бюджета в размер на 1 337 000 лв. на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" (ВТУ) заради влошеното му финансово състояние. Парите ще отидат за разплащане на просрочени задължения за хонорари по магистърските програми за учебната 2014 – 2015 г. и за разплащане на задължения за строително-монтажни работи в размер на 163 000 лв., пише "Медиапул".


"Без да съм лош пророк, проблемът на ВТУ няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година-две за масови фалити на висши училища", посочва Горанов.


Той отправя призив към колежката си и вицепремиер Меглена Кунева да предложи спешна реформа. "Вземам думата само за да ви окуража и да ви помоля да бъдете настоятелни, да не отлагате реформата и стъпките, защото точно след два месеца ще си говорим за бюджета за следващата година и в него можем да имплантираме тези мерки, за които вие знаете добре, но може да проявите политически притеснения да не ги наложите, тъй като те са непопулярни", обръща се Горанов към Кунева.


От разговора между министрите, в който се включва и другият вицепремиер – Томислав Дончев, става ясно, че мерките са основно в една посока – свиване на дейността на ВУЗ-овете, включително закриване и обединяване на звена, отпадане на излишни специалности и т. н., в резултат от демографските процеси и недостига на студенти. Дончев дори предлага да се въведе мораториум върху разкриването на нови структури, включително университети, колежи и филиали. Според него може да се допусне изключение единствено за Северозападна България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог