Свързани новини

01.08.2016 15:10

Български съд е отказал екстрадиция на турския гражданин Абдуллах

Видян 1613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Турция ще изпрати делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен. Министерството на правосъдието уточни, че след 28 юни т. г. не е постъпвало такова искане от компетентен орган в Турция, а министър Екатерина Захариева посочи, че съдът вече се е произнесъл окончателно за лице със същото малко име, като споменатото от Анкара (Абдуллах), и е отказал екстрадиция.


 

   За изпращането на делегация в България съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на голям митинг в Анталия в защита на демокрацията. Той не уточни кого има предвид за екстрадиция, но подчерта, че той е отишъл в България преди пуча.   Живеещият в САЩ Гюлен е обвиняван от Анкара за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли.

  "В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България", каза дипломат номер едно на Турция, цитиран от БНР.

  "Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви още Чавушоглу.


 От своя страна, Министерството на правосъдието уточни, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.



  От Министерството припомнят, че според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България. Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето. Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда.


  
 По думите на министърът на правосъдието Екатерина Захариева от началото на годината от страна на Анкара са постъпили 4 искания за екстрадиране, като по всички има произнасяне от българския компетентен съд, предаде Фокус.

 „Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали всички необходими процедури са спазени“, посочи тя.

  Министър Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдулах Бююк. „Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция“, каза още тя.


   Междувременно в Турция снощи бяха арестувани девет заподозрени за нападението срещу хотела в курорта Мармарис на Егейско море, където беше на почивка турският президент Ердоган в нощта на опита за преврат. Заловените са командоси, които са били част от групата, която нападна хотела на президента Ердоган. Издирват се други трима заподозрени.

 



































































Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв