Свързани новини

26.07.2016 15:17

Новият Изборен кодекс отива в Конституционния съд

Видян 1118 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Последните промени в Изборния кодекс, произведени от ГЕРБ и Патриотичния фронт, отиват в Конституционния съд. Омбудсманът Мая Манолова подготвя жалби по две от най-спорните теми в новите изборни правила, пише "Клуб Z", като се позовава на юристи в Консултативния конституционен съвет към обществения защитник.


Самата Манолова се закани да сезира КС още по време на дебатите и на гласуването на текстовете в парламента.


Първата жалба е срещу т.нар. "задължително гласуване" - заради въведените санкции за избиратели, които не са си упражнили правото на глас на два последователни избора. Срещу тези промени бяха и БСП, и ДПС, и част от депутатите в управляващото мнозинство именно заради съмнения в противоконституционност, но те минаха, а президентът не наложи вето. Депутатите от опозицията също се канеха да пратят закона в КС, но засега няма движение по темата.


Очаква се Мая Манолова и юристите от Консултативния съвет да сезират Конституционния съд и за приетите ограничения за гласуване в чужбина. Последно депутатите - отново по настояване на Патриотите и със съгласието на ГЕРБ, отказаха да се откриват автоматично секции зад граница там, където на предишни избори е имало поне 100 избиратели и въведоха "таван" от 35 избирателни секции във всяка чужда държава, без значение колко българи живеят там и колко от тях имат желание да упражнят вота си.


По закон Конституционният съд няма срок, в който да се произнася по делата си. Изборите за президент и вицепрезидент се очаква да бъдат насрочени за 6 ноември и от произнасянето на магистратите по допустимостта, а след това евентуално и по същество по двете дела ще зависи по какъв ред ще се проведе вотът.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния