Свързани новини

25.07.2016 16:27

Египетски депутат поиска Кайро да даде убежище на Гюлен

Видян 1663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Правителството на Египет трябва да предостави политическо убежище на турския опозиционер Фетулах Гюлен, който е обвинен от Анкара в организацията на неуспешния опит за военен преврат. Това искане е направил египетският депутат Имад Махрус, съобщава египетският вестник Ал-Ахрам, цитиран от ТАСС.

„Гюлен трябва спешно да пристигне в Кайро, докато САЩ не са го предали на турските власти", е заявил Махрус. Той е препоръчал на египетския лидер Абдел Фатах ас Сиси да вземе пример от покойния бивш президент Ануар Садат, който предостави политическо убежище на шаха на Иран Мохамед Реза Пахлави след ислямската революция в Техеран през 1979 година.



„За да не остава заложник в ръцете на САЩ, шахът пристигна в Египет", напомни Махрус.

   По думите на депутата, след неуспешния опит за преврат президентът Реджеп  Ердоган е решен да превърне Турция от умерена мюсюлманска страна в ислямистка диктатура, което ще създаде опасност за целия Близък Изток".

    „В Турция се укриват стотици фундаменталисти от обявената извън закона екстремистка групировка „Мюсюлмански братя". Анкара поддържа бойци, които ден и нощ извършват кървави престъпления в Египет", е казал още Махрус. По думите му турското разузнаване спонсорира също и медиите на „Мюсюлмански братя", които нападат египетското правителство. На 21 юли официалният представител на министерството на външните работи на Египет Ахмед Абу Зейд заяви, че „президентът Ердоган е изгубил здравия си разум, което е станало причина за тежкото положение, в което страната му се намира".


Абу Зейт излезе с това заявление няколко часа, след като в интервю за Ал Джазира турският лидер нарече президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси пучист. И като отговор, външното министерство на Египет препоръча на Ердоган да не бърка народната революция в Египет с военен преврат.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв