Свързани новини

22.07.2016 16:38

МОН предлага национално външно оценяване и след 10-и клас

Видян 1531 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Да бъде въведено национално външно оценяване и след 10-и клас. Това е заложено в Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците. В момента национално външно оценяване има след 4-ти и 7-и клас, предаде БНР.

Изпитването след десети клас се прави, защото по новия Закон за училищното образование гимназията се разделя на два етапа – 8-10 клас и 11-12 клас. В десети клас учениците обикновено са на 16 години, възрастта, до която образованието е задължително по Конституция.

Предвиждат се два задължителни изпита – за проверка на грамотността и тест за математическа грамотност. Въвежда се минимален брой от две оценки за срок по предмет. Ще има и описателни характеристики на оценките Например: при "среден 3", ученикът постига само основните очаквания и резултати от учебните предмети. По думите на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов, липсата на такива определения  е водела до силна субективност.

Аргументацията на учителя, когато текущата оценка е на изпитване, трябва да стане пред целия клас. Ако изпитването е писмено, се прави кратка рецензия под самата писмена работа.

Според новия стандарт, не само в първи, но и във втори и трети клас децата няма да имат оценки, а съответно в свидетелствата ще пише "отлично", "много добро", "добро", "задоволително", "незадоволително". Какъвто и да е резултатът в началното образование, клас няма да се повтаря.

Ако ученикът е отсъствал от училище повече от 30 на сто от учебното време, независимо от причините, ще трябва да се явява на изпит за срочна оценка. При националното външно оценяване в четвърти и седми клас ще има изпити само по български език и литература и математика, останалите отпадат.


 Междувременно днес стана готов сайтът на МОН, създаден в помощ на учители, директори и родители преди влизането в сила на новия Закон за училищно образование от 1 август. Въпроси могат да се задават на интернет адрес reforma@mon.bg, както и на горещия телефон 0878 15 65 43. На сайта вече е публикуван Календар за директорите, в който е посочено какви стъпки трябва да предприемат, за да се подготви новата учебна година. Дадена е информация за приетите и обсъждани държавни образователни стандарти.

 Също така днес Стаматов обяви, че учителите вече ще аргументират оценките, които поставят, както при писмено изпитване, така и при устно, с кратък коментар. Това е записано в проекта на Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците.



  За допълнително премахване на субективния фактор при поставянето на оценки за първи път се разписват със стандарт критериите за получаването на дадена оценка по шестобалната система. Така, например, за да получи „отличен" ученикът трябва да е постигнал напълно очакваните резултати от учебната програма, да няма пропуски в знанията, да е усвоил нови понятия и да ги използва успешно, да притежава необходимите компетентности и да може да ги прилага самостоятелно при решаване на задачи. Слаба оценка се поставя, ако ученикът не постига резултати, заложени като прагова стойност за успешност (скалата може да видите по-долу).


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,