Свързани новини

22.07.2016 12:13

Петкова: Бивши директори на НЕК се разследват за злоупотреби по проекта Белене

Видян 1859 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


     Има ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, предаде БНР. Бивши изпълнителни директори на НЕК сами, без да се допитат до Съвета на директорите, са решили да бъде поръчано на руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване с дълъг цикъл на производство за АЕЦ "Белене", заяви Петкова, като не уточни имената им.


Става въпрос за Любомир Велков и Мардик Папазян, съобщи Медиапул. Велков бе главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян - изпълнителен директор от ноември 2005 г. до август 2009 г., когато бяха сменени от дошлата на власт ГЕРБ. На практика те придвижиха търга за проектант и строител на ядрената централа, подписаха споразумението с "Атомстройекспорт" и по тяхно време започнаха преговорите за ИПС-контракт и бяха направени първите поръчки без такъв договор. По време на парламентарното разследване на строежа на АЕЦ "Белене" през 2012 г. двамата обясниха, че обикновените строителни стандарти и българските закони били прекалено тесни за ядрени проекти и при АЕЦ важели други правила.

"Иначе за други, далеч по-незначителни неща, се искат разрешения на Съвета на директорите, но така или иначе такова решение липсва и лицата, които са подписали това допълнение номер пет, са бившите двама изпълнителни директори на НЕК. Всичко, което е събрано като доказателство в хода на финансовите инспекции, е предоставено на органите на прокуратурата и аз се надявам, че те наистина ще погледнат изключително сериозно и отговорно", посочи Петкова.

До месец предстои тристранна среща между България, Иран и Русия, на която ще се решава съдбата на реактора, заяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев. Вариантите са или да бъде намерен инвеститор, или препродажба. Възможна е също приватизация на реакторната площадка в Белене, като според вицепремиера, това е най-добрият вариант от икономическа гледна точка. Все още се очаква и категоричната позиция на производителя и собственик на оборудването – "Атомстройекспорт".

НЕК трябва или да плати над 700 милиона евро с лихвите, по решението на международния арбитражен съд, или да продаде оборудването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион