Свързани новини

19.07.2016 09:37

Ердоган: Ще одобря смъртното наказание, ако бъде поискано

Видян 2088 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ще одобри всяко решение на парламента за възстановяване на смъртното наказание във връзка с неуспешния заговор за преврат, предаде Фокус.


„Има ясно престъпление за измяна и вашето искане (за смъртно наказание) не може да бъде отхвърлено от нашето правителство. Парламентът трябва да го обсъди и ако лидерите се съгласят, тогава и аз като президент ще одобря всяко решение, което идва от парламента“, заяви турският президент пред телевизионния канал CNN Turk.

„Защо трябва да ги пазя и храня в затворите години наред? – това е, което хората казват“, допълни Ердоган.
„Те искат бърз край на това, защото са загубили роднини, съседи, деца… те страдат, хората са чувствителни, така че трябва да действаме много разумно и внимателно“, обясни държавният глава на Турция.


  Председателят на опозиционното Турско национално движение Девлет Бахчели заяви, че ако управляващата Партия на справедливостта и развитието предложи въвеждането на смъртно наказание, то той и партията му ще подкрепят това.

  „Гюленистите изпълняват заповедите на имама си в Пенсилвания и не са по-различни от терористите от Ислямска държава или ПКК", добави Бахчели.


 По-късно премиерът Бинали Йълдъръм и лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу огласиха обща декларация срещу опита за преврат, като призоваха обществеността да не се поддава на провокации и желанието за отмъщение.  Йълдъръм обяви също, че съденето на участниците в пуча ще бъде в рамките на законите, за което настоява опозицията.

   Турция може да загуби членството си във военния съюз на Запада, ако не успее да се придържа към принципите на демокрация. Това предупреди държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери, който завършва европейската си обиколка с двудневно посещение във Великобритания.


   Кери добави, че "НАТО също има изисквания по отношение на демокрацията".



 САЩ "със сигурност ще подкрепят подвеждането на извършителите на преврата под отговорност", увери държавният секретар, подчертавайки, че всяко действие на турските власти отвъд тази граница ще е неприемливо.


 По-рано за спазване на върховенството на закона предупреди и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, като посочи, че страните, които прилагат смъртното наказание, не може да се надяват на членство в Общността.


  
     Еврокомисарят за цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер прогнозира, че ЕС няма да предостави на Турция право на безвизови пътувания тази година - както предвиждаше сделката за ограничаване на миграцията.       

    Отлагането ще бъде според него заради репресиите след осуетения военен преврат.

  Около 20 000 служители на полицията, администрацията, съдебната система и военни бяха задържани или уволнени, припомня Ройтерс.



  Междувременно, бившият командир на военновъздушните сили на Турция генерал Акън Йозтурк, който беше обвинен в държавна измяна, отрече да е бил водач на опита за преврат в страната.

Йозтурк и още 26 висши офицери бяха задържани в ареста в понеделник. Но в изявление до Прокуратурата генералът подчерта: „Не съм аз човекът, който е планирал или водил преврата“.

По-рано турската Anadolu Agency съобщи, че Йозтурк сам си е признал.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв