Свързани новини

18.07.2016 12:38

Публично избраха докладчика по делото на ДОСТ

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Командированата във Върховния касационен съд (ВКС) Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото за регистрацията на новата партия на Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Случайното разпределение на делото беше извършено в присъствието медиите, съобщава Правен свят.


Останалите членове на състава, в който заседава съдия Чорбаджиева, са Ваня Алексиева и Николай Марков.  


Чорбаджиева беше избрана измежду 14 съдии от общо 24 членове на Търговската колегия на ВКС, тъй като останалите са в отпуск. Предстои да стане ясно дали някой от съдебния състав ще се отведе от делото и след това то ще бъде насрочено.


По закон ВКС има 14 дни, за да насрочи делото и да излезе с решение. То е общо 24 тома.


Върховните съдии ще трябва да се произнесат по законосъобразността на решението, с което Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрация на ДОСТ. И ако го отменят и постановят партията да бъде вписана, това трябва да стане в 7-дневен срок.


 В решението Илиева постанови, че абревиатурата на наименованието на партията - ДОСТ, означава приятел на турски и следователно скандирането му ще доведе до агитация на чужд език. А в решението си записа, че макар в устава да няма и намек за това, "най-вероятно партията ще действа ако не на верска или расова, то поне на етническа основа". Тя отказа да регистрира ДОСТ и защото преобладаващият брой от учредителите ѝ са с турски имена.


Лютви Местан обжалва  решението и поиска ВКС да го обяви за нищожно като постановено от незаконен съдебен състав. В жалбата се сочи, че съдия Илиева е била предубедена и е излязла извън границите на прегледа за законосъобразност и е навлязла в полето на политическата целесъобразност. Местан отхвърля и тезата, че партията е етническа и посочва, че от всичките ѝ 1084 учредители 247 носят български имена т.е. почти една четвърт.


От ДОСТ настояха за бързо произнасяне на върховния съд, за да не бъде препятствано участието им в президентски избори наесен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от