Свързани новини

16.07.2016 16:07

Стотици убити и хиляди арестувани след насилието в Турция

Видян 2670 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      
     
  Най-малко 265 души са убити, а близо 3000 офицери и войници са задържани след вълната на хаос и насилиe в Турция, разпалена от военна група, опитала се неуспешно да свали властта, предаде AFP. 161 души от загиналите са поддръжници на правителството и мирни жители, над сто са заговорниците. Чистката на президента Еродган не подмина и съдиите, отстранени са над 2700 души. Над хиляда човека са ранени.


  Турските сили за сигурност са си върнали контрола и над Генералния щаб на турската армия в Анкара. Всички военни от щаба, замесени в неуспешния опит за преврат, са били задържани.

 Стотина офицери са арестувани и във военновъздушната база в югоизточния град Диарбекир. Базата служи като главен център за въздушни операции срещу борещата се за автономия Кюрдска работническа партия ПКК. Подобни акции с цел арести са проведени и в други военни бази в югоизточните турски провинции Шанлъурфа, Хаккяри и Бингьол.


 


  "Ситуацията е напълно под контрол", подчерта турският премиер Бинали Йълдъръм на пресконференция в Анкара, придружен от министрите на правосъдието и вътрешните работи, както и от високопоставен турски генерал.


   Междувременно Ердоган призова народа да остане по улиците, предупреждавайки за възможен втори "опит за въстание". Той предупреди, че заговорниците ще платят "висока цена". "Това въстание е дар от Бога за нас, защото ще бъде причина да прочистим нашата армия", закани се турският държавен глава.

 По-рано Ердоган на няколко пъти подкани симпатизантите си чрез мобилното приложение за видеовръзка FaceTime да излязат навън и да помогнат при потушаването на "държавната измяна", която според него се е опитала да извърши фракция в армията, лоялна на неговия смъртен враг – базираният в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Имамът отрече да има участие.

"Пострадах от няколко военни преврата през 50-те години и намирам за особено обидно да ме обвиняват, че имам някаква връзка с този опит. Категорично отхвърлям обвиненията", заяви Гюлен.

Държавният секретар на САЩ прикани Анкара да сподели всички доказателства, които има срещу Фетхуллах относно неговата роля в организирането на събитията.


След призивите лоялни на турския президент нападнаха група войници, които са се предали на Босфорския мост в Истанбул, след като са участвали в опита за преврат, преди полицията да се намеси, предаде Фокус.

 Тази сутрин към 4.00 часа Ердоган се появи на летище Ататюрк, където бил кацнал със самолет от почивка в Мармарис. Той твърди, че пучистите са бомбардирали хотела му, след като го е напуснал. По думите му няма да напусне летището в Истанбул докато ситуацията в страната не се нормализира.


 Късно снощи се появиха информации, че Германия е отказала убежище на турския президент, което той поискал. За това съобщиха американската тв Ен Би Си и Първи канал на руската телевизия. След това съобщенията, тръгнали от кипърски сайт бяха отречени от близките до Ердоган медии.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви