15.07.2016 15:26

Гечев пита Горанов: Защо лишавате бизнеса от 2,5 млрд. лв.?

Видян 2214 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Защо лишавате българския бизнес от 2,5 млрд. лв.?” Този въпрос отправи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той обясни, че управляващите са заложили капиталовите разходи през 2016г. да достигнат 2,5 млрд. лв., след като предишни години са били 500-600 млн. лв, което на пръв поглед е отлично. Социалистът попита: "Каква част от тази сума е изразходвана до сега и каква е структурата на направените капиталови разходи? Как капиталови разходи са обвързани с програмата на правителството за икономическо развитие?"


Проф. Гечев обясни, че структурата и размерът на тези разходи зависят от това в какво са реализирани и как те са обвързани с икономиката. „Ако парите се изливат под всякаква форма, включително под формата на разходи за инфраструктура, наистина е важно кой ще се движи по тези магистрали. Не само транзитно преминаващи, но и дали по тези магистрали ще се движат само вносни стоки или и български”, заяви проф. Гечев. По думите му тази амбициозна програма има други цели, а не за капиталови разходи.


 „Министър Горанов обясни, че от 2,5 млрд. лв. капиталови разходи за стимулиране на икономиката, до момента са похарчени 207 млн. лв. Това е икономическо престъпление срещу българската икономика. Българският бизнес е лишен чрез публично-частно партньорство от над 2 млрд. лв”, категоричен бе проф. Гечев. По неговите думи, когато се залага 2,5 млрд. лв., а се харчи 207 млн. лв., това е грешка в аритметиката. „Очевидно тези пари Горанов пази не за инвестиции в икономиката, а за нещо друго”, коментира социалистът. Според него ефектът от 2,5 млрд. лв. е по-голям и от европейските фондове. По думите му тази сума е била използвана за стимулиране на българската икономика, са щели да донесат 4-6 млрд. лв. допълнително в нея, включително и чрез частни инвестиции. Гечев призова министър Горанов да се съгласува с колегите си и да върнат поне част от тези средства в българския бизнес.    



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се