Свързани новини

13.07.2016 17:38

Бокова мина и тв дебатите за ООН, започва гласуването за нея

Видян 2435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Ирина Бокова участва в тв дебатите между кандидатите за генерален секретар на ООН, в които се включиха 10 от 12-те кандидати. Напомняме, че преди тях имаше и „кръстосан разпит” на номинираните в общото събрание на световната организация. След двата тура на препитването, бившият депутат и и.д.външен министър на България и сегашен генерален директор на ЮНЕСКО продължава да бъде фаворит за най-престижния пост на планетата.



Ирина Бокова обеща, ако бъде избрана на поста, да положи усилия за установяване на диалог между културите, за търпимост, за мир и за преодоляване на разногласията. По думите на Бокова едно от големите предизвикателства пред генералния секретар е именно необходимостта да се реформира системата на ООН, за да се постигне устойчиво развитие. Тя изрази надежда, че ще постигне това благодарение на опита, натрупан като генерален директор на ЮНЕСКО, в борбата с екстремизма, защитата на наследството и културата.



Всеки кандидат имаше по една минута за отговор на въпрос. Всички се изказаха за реформа на Съвета за сигурност на ООН и посочиха, че в сегашния му вид той не отговаря на международната действителност.



В дебатите, освен българския кандидат, участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора, която е смятана за втора най-подкрепяна кандидатура за поста, бившите външни министри на Молдова - Наталия Герман, на Сърбия - Вук Йеремич и на Хърватия - Весна Пусич, експремиерът на Нова Зеландия Хелън Кларк, шеф на Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Не присъстваха външният министър на Словения Мирослав Лайчак и бившият външен министър на Македония Сърджан Керим.



Следващата седмица 15-членният Съвет за сигурност започва неформално тайно гласуване, за да избере кандидат, който да препоръча на Общото събрание на ООН. Резултатите няма да бъдат правени обществено достояние. Съветът ще преброи бюлетините и ще информира страните, издигнали кандидати, за резултатите на техните номинации. Накрая петте страни членки на Съвета за сигурност с право на вето ще трябва да се споразумеят за един кандидат и няма изискване да вземат предвид популярността на кандидата в Общото събрание. Това трябва да стане до 1 октомври.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на