Свързани новини

13.07.2016 11:00

Първи случай на заразяване със Зика в Румъния

Видян 1604 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първи случай на пациент, заразен с вируса Зика, беше регистриран в Румъния. Млада жена се е върнала със заболяването от пътуване до карибския остров Мартиника, съобщи бТВ.


„27-годишна румънка е носител на вируса. Това е изолиран случай”, успокои говорителят на румънското здравно министерство Лорентиу Колинтинеану. Той уточнява, че жената се е заразила по време на престоя си в Мартиника от края на юни до началото на юли.


Тя е потърсила медицинска помощ два дни след връщането си в Румъния. Опасност за живота ѝ няма. След като се е върнала, тя се е оплакала от висока температура и обриви по ръцете и гърдите. Съветът на лекарите е бил да почива, да пие вода и да лекува температурата и болките с обикновени хапчета. До дни вирусът ще излезе от организма ѝ, а след 2 – 3 седмици и в урината няма да има следи от него.


„Приехме я на 5 юли и остана в болницата 48 часа. Вече е напълно здрава и няма никакви усложнения”, успокои Симина Флореску, говорител на болницата.


Въпреки че няма риск от разпространение на вируса, здравните служби препоръчаха на кметството в Букурещ да напръска в столицата срещу комари.


„В Румъния имаме същия вид комари, които могат да пренасят такъв вирус. Започнахме превантивни мерки”, допълни говорителят на здравното министерство.


Освен с комарите, вирусът зика се разпространява и по полов път. Заразата е най-опасна за бременни жени. След тестове в едно от огнищата – Бразилия, Световната здравна организация откри, че вирусът причинява малформации при новородените.


Фармацевтичните компании работят по ваксина срещу Зика, но се очаква такъв продукт да се появи на пазара едва след няколко години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева