Свързани новини

08.07.2016 14:41

БСП: Дадоха на концесия Закона за концесиите

Видян 2143 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В коя европейска държава, кое правителство дава на концесия разработването на закони? Това е опасен прецедент – да се възлага закон за концесиите, където става въпрос за милиарди левове, на адвокатска кантора, която работи с водещи концесионери”. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев.  Той попита какво става с тази адвокатска кантора, която прави закон на българското правителство след което започва да обслужва тези концесионери и чии интереси ще защитава. Социалистът подчерта, че наглостта е продължила и повече с настояването адвокатската кантора да представя представлява заокнопроекта на българското правителство. Гечев зададе въпроса, дали това означава, че юристите, които работят в МС и другите правителствени институции са неквалифицирани. „Знаете ли, че има Инситут по правото в БАН, Юридически факултет в СУ и УНСС. Не е ли редно българската държава да финансира тези институции, където работят високо квалифицирани специалисти?”, попита депутатът.  


Гечев се обърна към присъстващия в залата вицепремиер Дончев с думите: „Скандално е, че сте дали на концесия, закона за концесиите”. По думите му не би следвал този закон да бъде допускан в зала – няма анализ на въздействието върху българската икономика. Той подчерта, че е предвидено доплащане на държавата или общината, за достигане на социално приемлива цена за услугата предлагана от концесионера. „Коя е социално приемливата цена? Приемлива за кой? Кой я определя? По каква методика?”, попита социалистът. Той обясни, че с механизмите състезателен диалог и състезателна процедура с договаряне лесно може да улесни избора на министри и кметове на близки до тях концесионери при липсата на контрол. „Против закона са Съюза на икономистите, Американската камара в София Икономическата комисия на НС, която би трябвало да е водещата, а не правна”, заключи проф. Гечев.


Народният представител от левицата Георги Божинов подчерта, че до момента в концесионните отношения между държавата и концесионери, предимствата са били в полза на концесионерите, а не на държавата. По думите му това трябва да се промени, но не може да се постигне със  закона който се предлага от мнозинството в сегашния му вариант.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей