Свързани новини

08.07.2016 14:00

Чужди служби скрили информация за атентата в Сарафово

Видян 1309 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Четири години след атентата на летище Сарафово двама чужденци отиват на съд задочно. Обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд най-късно в края на следващата седмица, съобщи пред Българската национална телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.


На съд ще бъдат предадени Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство - те са сочени за преки участници в атентата.


Цацаров твърди, че по време на разследването е установено, че чужди разузнавателни служби са притежавали информация, която не са споделили с партньорите си, а това може да е било решаващо за предотвратяване на терористичния акт.


На 18 юли 2012 година терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса - български гражданин. Седмата жертва е самият атентатор. 35 души бяха ранени.


Предприети са всички действия за установяване на лицата, които са обвиняеми и би следвало да придобият качеството на подсъдими. Не са намерени на които да е техни адреси, каза Цацаров.


Разследването установило, че участниците в атентата са трима.


Двамата оцелели са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан. Двамата, заедно със загиналия атентатор, алжирец по произход, са пристигнали в България на 26 юни 2012 г. - с автобус от Варшава през Румъния. Влезли са у нас през Дунав мост и са отседнали в Русе. След това са били във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда.


По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на "Хизбула", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър.


Тримата са пребивавали у нас с фалшиви паспорти, произведени на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където са били студенти.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне