Свързани новини

08.07.2016 10:47

Започва срещата на върха на НАТО във Варшава

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   В полската столица Варшава започва ключовата среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на източния фланг на Алианса. В нея ще участват над 60 делегации – представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на Европейския съюз, ООН, Световната банка. Очаква се на форума НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност. Четири многонационални батальона до 1000 души в Полша и Балтийските републики ще бъдат одобрени на срещата.

  За Черноморието се очаква да бъде одобрена бригада в Румъния. За нея България каза, че е готова да прати до 400 войници. Те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип, уточни военният министър Николай Ненчев. България вече подчерта, че участието в Черно море с кораби няма да бъде по-различно от досега провежданите учения в рамките на НАТО.

  Очаква се след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО – Русия. Разговорите минават през темата за въздушната безопасност над Балтийско море. Руският президент Владимир Путин каза също, че ако Финландия стане членка на НАТО, Русия може да придвижи войските си по-близо до финландската граница. На свой ред Йенс Столтенберг подчерта, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО.

  Програмата на форума предвижда също председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да подпишат документ за по-тясно сътрудничество с НАТО. Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан.

  Домакинството на срещата се разглежда като момент на съзряване за Полша и потвърждение за нейното значение за Алианса, към който тя се присъедини през 1999 г., едва 10 години, след като приключи с комунистическото управление и членството си в Организацията на Варшавския договор. Полша е една от страните, които отдавна призовават за засилване на присъствието на НАТО в Източна Европа.



  Форумът във Варшава е определян от някои като най-важната среща на НАТО от края на Студената война – до голяма степен защото на него официално ще бъде обявен подход на по-голяма бдителност към Русия.


Източник: БНР






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.