Свързани новини

06.07.2016 14:45

Нинова към Борисов: Загрижен сте само за аспержите

Видян 1106 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Направихте ли анализ, набелязахте ли мерки, с които да компенсирате загубите на България и за ежедневния живот на българските граждани след излизането на Великобритания от ЕС?”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова министър-председателя Бойко Борисов по време на блиц-контрол. Тя подчерта, че и на тази тема премиерът прехвърля вината някъде другаде. „Вие нямате позиция какво ще прави българската страна от тук нататък. Единственото, за което сте загрижен, е обирането на аспержите във Великобритания, но не и за царевицата, слънчогледа и износа на България натам. Единственото, което казвате е, че след пиянство има махмурлук. В Брюксел не сте дали българска позиция”, коментира тя. По нейните думи последиците за България ще бъдат изключително тежки още през 2018 г и е необходимо още от сега да се вземат мерки. „Предстои да се приема бюджет за 2017г. На каква прогноза ще правите растеж на БВП?”, попита тя. „Ние сме готови още от първия ден след референдума, с каквото можем, заедно да седнем и да видим какви ще са последиците за България и да видите какви ще са мерките от сега”, допълни председателят на БСП.  


Нинова подчерта, че резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС са поставили началото на големи трусове в политическата и икономическата система на Съюза. „Решението е на британските граждани и то трябва да се уважава. Но нашата тревога е за отражението му върху българските граждани тук и тези, които живеят и работят там”, каза още тя. Според нея това решение ще има тежки отражения върху икономиката, бюджета на България, върху ежедневните въпроси като работни места, заплати, обезщетения и социални помощи. „Това е така, защото Великобритания внася 11 млрд. евро в европейския бюджет. Ако тези средства не бъдат внасяни там, този бюджет намалява”, обясни лидерът на левицата. Тя попита и с колко ще намалеят средствата за България по оперативните програми. „За съжаление много от българските фирми разчитат само на тях, за да има оборот и икономика в страната”, подчерта Нинова. По нейните думи търговията ни с Великобритания е 243 млн. лв годишно и изнасяме текстил, вино, медикаменти, мед, царевица, слънчоглед, керамика и други стоки в общия пазар без мита и такси. „Ако те излязат от ЕС, какво ще стане с този износ и тези фирми? Заради митата и таксите тези фирми ще свият оборота, ще освободят хора от работа и това ще се отрази на икономиката на България”, каза още председателят на БСП.


Нинова цитира и данни на БНБ, според които инвестициите годишно от Великобритания са 352 млн. лв. „Ако те секнат или се променят, как това ще се отрази на българската икономика? Ако работещите хора там се върнат в България, готова ли е социалната ни система да ги поеме като безработни? Ако се върнат учещите студенти, как ще се отрази това на семействата им и таксите, които плащат?”, продължи с въпросите Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и