05.07.2016 16:42

Кунева подгони служители на дирекция Структурни фондове в МОН

Видян 1712 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Дава на прокурор докладите за проектите със свързани лица и учителката от 125 СОУ хваната в конфликт на интереси
„Сигналите за нередности са изключително важни, ще приемаме и занапред и ще правим проверки, защото целта е M    ОН да се управлява прозрачно, с висока дисциплина и ред”, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на представянето на резултатите от трите вътрешни проверки, стартирани след сигнали на неправителствени организации и медии. Два от докладите ще бъдат дадени на прокуратурата.



   Първата проверка е за цялостния корупционен риск в Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО), започнала заради сигнал, че експертът по математика от центъра Мадлен Христова преподава в VII клас, въпреки че не следва да прави това. Проверката недвусмислено е потвърдила сигнала и е установила конфликт на интереси. Причната за това е, че Христова е била както класен ръководител на седмокласници по време на втория срок след напускане на титуляра, така и е водила свободноизбираема подготовка – школа по математика на учениците от V до VII клас. Христова е сключила договора си с училището месец преди да уведоми първоначалния си работодател – ЦКОКУО, като изрично е заявила през октомври 2015 г, че ще преподава само на V клас. Проверката е установила и информация за нерегламентирана апробация на изпитни задачи.



  Вторият доклад, който ще бъде предаден на прокуратурата, е този за идентичните проекти по процедурата Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение по ОП Наука и образование за интелигентен растеж. Ведомството започна проверка след сигнал на Национална мрежа за децата. Тя установи, че трите сдружения кандидатствали с идентични проекти за едни и същи детски градини са създадени непосредствено след обявяването на критериите за кандидатстване. Те са на един адрес и с едни и същи лица в управителните си съвети. Това показва, че има нарушения на поне два принципа - на избягването на двойно финансиране и неналичието на свързани лица. Докладът установява и проблеми с финансовата обосновка на трите проекта, както и нередности в процеса на оценяването.
Кунева съобщи, че вече е подписала одитния доклад, който ще бъде изпратен на прокуратурата. Тя обясни, че това се налага не само заради необходимостта от изчистване на всякакви съмнения, но и защото става дума за трети лица, извън служителите на МОН. „Искаме да знаем има ли схема в и извън министерството, дали става дума за пропуски, което изисква да затегнем реда или става въпрос за нещо по-сериозно - все пак говорим за 1,5 млн. лева“, каза Кунева. Ще се извърши и допълнителна проверка дали предложенията на помощник-оценителите за корекции в посока оптимизация на проектите са взети предвид.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог