25.01.2009 14:10

Ди Велт: ЕС гарантира достъпа до иранските газови находища

Видян 1344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният проект за тръбопровода Набуко преодоля едно голямо препятствие. Както съобщи комисарът по енергетиката Андрис Пиебалгс, Европейската инвестиционна банка е готова да финансира строителството на тръбопровода от Централна Азия до Австрия със 7.9 млрд. евро.


Пиебалгс каза, че банката „гарантира изцяло проекто”. Говорител на банката потвърди думите му: „Да, ние сме готови и сме в състояние да съдействаме”.
Както уточниха от Брюксел, банката ще поеме преди всичко едан част от откритото рисково финансиране. Едновременно с това страните участнички ще трябва да подпишат трансгранично финансово споразумение. Все още стои отворен въпросът кога и на какво ниво ще стане това. Досега участниците в реализацията на проекта Набуко поставяха совите инвестиции в зависимост от гаранциите, които ще даде Европейската инвестиционна банка.
Освен това еврокомисарят Пиебалгс обяви създаването на работа група ,в която ще влизат транзитните държави по маршрута на тръбопровода – Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Тази експертна група трябва да изясни всички финансови и правни въпреси, за да може строителството на тръбопровода да започне колкото се може най-скоро. „Създаването на работната група е важен сигнал за бъдещото снабдяване на Европа, особено след току що приключилата газова криза”.
По дългият 3400 км тръбопровод Набуко трябва от 2013 г. да потече природен газ от каспийските находища към Западна Европа. Годишно по него ще преминават по 31 млрд. куб.м. газ. Към Консорциума принадлежат германският концерт RWE, австрийската компания OMV, унгарската OL, румънската Transgaz, българската Булгаргаз и турската Botas.
Но преди да започне строителството още през това лято, трябва да бъдат уточнени още редица въпроси. Трябва да се определи точно, които държави ще доставят газ за Набуко. Руския концерн „Газпром” през последните месеци обвърза почти всички централноазиатски страни от бившия съветски съюз с дългосрочни договори за доставка. Тук се очертава една средносрочна перспектива за разрешаване на проблема. След встъпването в длъжност на президента Барак Обама се очаква да настъпи от една страна политическо намаляване на напрежението от една страна между ЕС и САЩ и между САШ и Иран от друга. Това ще позволи на Техеран да отвори газовите си кладенци за Западна Европа, а е известно, че това е страната с вторите по обем находища на природен газ в света, които могат да захранват тръбопровода Набуко.
Също така стана известно, че са предприети първите конкретни преговори за евентуални доставчици от Близкия изток . По-специално се посочват страни като Египет и Ирак, които също биха могли да се присъединят към Набуко. Говорител на RWE изрази оптимизъм по отношение на последното развитие на събитията в Брюксел: „Ние ще направим всичко необходимо за успешното стартиране на проекта. И естествено се радваме от постигнатия досега напредък”. До този момент единствено Турция създава трудности пред продължаването на проекта. Очевидно Анкара вижда в него инструмент за форсиране на членството си в ЕС. Преди няколко дни турският министър-председател Ердоган призова ЕС да ускори преговорите за присъединяване на страната му и ги обвърза директно със строителството на Набуко. Той предупреди, че в случай на провал на преговорите, Турция счита, че и проектът Набуко ще бъде „застрашен”. Едновремнно с това Турция настоя за особени условия за преноса на газ по тръбопровода Набуко. В качеството си на важна транзитна страна Анкара се надява да получи преференциални цени за преноса на синьото гориво.
В ЕС гледат на Набуко като на възможност за намаляване на зависимостта от руския газ. Но Брюксел няма да се постави отново в зависимост от една страна – в случая Турция. Освен това Еврокомисията счита, че трудностите с Турция са преодолими в хора на предстоящите преговори за присъединяване. „Турция ще стане важна транзитна страна и по този начин ще придобие още по-голямо значение”.
Европа е застрашена от дефицит
Според прогнози на ЕК, годишното потребление на газ в ЕС до 2025 г. ще скочи от 86 млрд. куб.м. до 629 млрд. куб.м. За същия период собственото производство на страните-членки ще намалее наполовина. Поради това ще се наложи ЕС да внася не 58 процента от необходимия природен газ, а 81 процента. Според наблюдатели по този начин до 2030 г. недостига от внос ще достигне 195 млрд. куб.м. Ако дотогава бъдат реализирани всички планирани сега проекти за тръбопопроводи, те пак не могат да запълнят целия недостиг. Капацитетът на Северен поток ще бъде 55 млрд. куб.м., а на Набуко – 31 млрд. куб.м. Планираният от Русия и обявен за начало на реализация още през следващия месец Южен поток под Черно море ще има капацитет 30 млрд. куб.м. Още 25 млрд. могат да дойдат от Норвегия. Ето защо трасетата през Русия и Украйна ще продължат да работят с пълен капацитет и не могат да бъдат пренебрегнати. Предполага се недостигащите количества да се запълнят с доставка на втечнен газ чрез танкери, което е значително по-скъпа операция. Утежняващо обстоятелство в тази насока е факта, че Украйна се нуждае от 2 млрд. евро за ремонтиране на остарелите тръбопроводи през своя територия и поради това в средносрочен план те ще загубят част от капацитета си./Die Welt
От Давид Шравен ( David Schraven)
EU sichert sich Zugang zu den Gasquellen Irans


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния