Свързани новини

27.06.2016 17:03

Чехия иска оставка на Юнкер

Видян 2948 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   В навечерието на срещата на върха на европейските лидери Чехия в пряк текст поиска оставката на председателя на правителството на ЕС Жан Клод Юнкер.


  „Той не е човекът за поста”, заяви в понеделник сутрин външният министър на средноевропейската държава Любомир Заоралек. Чехия настоява за поемане на лична отговорност за Брекзит на върха в ЕК, добави министърът по националната телевизия. Попитан от журналистите в Брюксел има ли намерение Юнкер да подаде оставка, неговият пресофис отвърна отрицателно, защото „не председателят на ЕК свика референдума във Великобритания”. Според EurActiv още една източноевропейска страна подкрепя волята на Чехия Юнкер да се пенсионира като си отиде още на срещата на върха на ЕС във вторник. Сред държавите, които все още не са узрели за радикализъм обаче се коментират неадекватните и крайно резки първи реакции на шефа на ЕК срещу страната и народа на Великобритания, които само подсилват антиевропейските настроения не само там, но и в целия съюз. Като подигравка с демокрацията се оценяват думите на Юнкер, че не бил „фен на референдумите”, което може да предизвика вълна от допитвания до народите в ЕС и до разпадането му, след като вече бяха обявени такива инициативи от Словакия до Франция и от Холандия до Испания и Италия. Привърженик на по-умерения тон е немският канцлер Меркел и тя не го крие.  



Очаква се всички тези противоречия да засилят пикантността на без друго страховитата вечеря, която се очертава във вторник между държавните и правителствените глави от ЕС и премиера Камерън. След това те ще имат среща в сряда, на която ще се чудят какво да правят след Брекзит – поредната криза, която свари Европа неподготвена, въпреки че беше предизвестена.


















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на