Свързани новини

24.01.2009 10:15

ЕС към Скопие: България нищо не отрича, първа ви призна

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посланикът на Европейския съюз/ЕС/ в Скопие Ерван Фуере категорично отхвърли твърденията на местните власти и медии, че България пречи на развитието на страната. Дипломатът припомни, че България първа призна независимостта на републиката след напускането на бившата югославска федерация. 


БГНЕС публикува основните части от интервюта на Ерван Фуере пред вестник "Вечер". Предстоящите президентски и местни избори в Македония са решаващ тест за правителството, държавните институции и страната въобще, които трябва да докажат, че имате капацитет да организирате свободни избори без нарушения, без заплахи и насилие, на което бяхме свидетели по време на парламентарния вот миналата година. По някога се говори за нарушенията в деня на изборите, но имаше нарушения и по време на самия изборен процес, по време на кампанията. Това, което стана миналата година, ние не сме очаквали", казва дипломатът. Той се противопоставя на твърдението, че само партиите от т.нар. албански блок са виновни за инцидентите /в деня на изборите имаше десетки ранени и един загинал, бел.ред./. Според него вина имат всички партии и в случая става въпрос за колективна отговорност, отговорност на всички политически лидери за това, което се случва. "Аз смятам, че това е същината на доклада и ще бъде голяма грешка да се твърди, че станалото през юни миналата година се отнася само за една малка група, малцинство, в ограничен периметър от територията на страната", казва Фуере. Той призовава политическите лидери и партиите да направят всичко не само на национално, но и на местно ниво за да се избегнат инцидентите от миналата година, защото това е последният шанс на страната да докаже, че има капацитет, още повече, че следващите избори в републиката ще бъдат през 2012 година. Той подкрепя плана за действие на правителството в тази посока, но предупреждава, че ако няма непрекъснати усилия в тази посока, нещата може да се развият и в погрешна посока.
Ерван Фуере категорично отхвърля твърдението, че той подкрепя левицата в страната и по-специално Социалдемократическия съюз /СДСМ/. Той отново призова за консенсус в страната, защото само по този начин може да бъдат извършени необходимите реформи и изпълнение на условията, които могат да доведат до дата за започване на преговори за членство. Според него албанските партии не може да се обвиняват за всичко - вината е на всички политически лидери, казва още той.
За България
-Говори се за добросъседски отношения, но освен Гърция и България отрича македонската идентичност, което на практика означава, че не става въпрос само за името. Защо Брюксел не реагира, в случая става въпрос са отричането на основните човешки права?
Е.Ф.: Тук има пълно неразбиране, хората смесват идентичността с името. Идентичността е нещо свято и това съм казал много пъти. Това нещо, никой не може да ви отнеме, независимо от това какво ще бъде името на страната, идентичността остава. Това е традиция...Аз съм убеден, че чрез диалог може да бъдат решени тези проблеми. Словения има сходни проблеми, не сходни с миналото, със съседите създават комисии, ние /Ирландия, бел.ред./ също имаме проблеми и поради тази причина тук подкрепяме правителството да работи със съседите за да намери решение.
-Да, това се отнася за името, но ние Ви питаме за отричането на македонската идентичност.
Е.Ф.: Но, кой отрича македонската идентичност?
- България!
Е.Ф.: Подобно нещо, не съм чул официално. България първа призна независимостта на страната ви. Според мен тук не говорим за официална политика. Неотдавна имаше посещение на българския премиер в Скопие, има добро сътрудничество, не смятам, че е необходимо да се прекалява по този въпрос....
-Брюксел няма да реагира официално?
Е.Ф.: Няма официална позиция, аз не съм чул официално България да отрича нещо. Българското правителство казвало ли е подобно нещо?.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби