22.06.2016 17:40

Треволякът Летище Божурище става паметник на културата

Видян 2234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сагата около летище Божурище явно няма да има край скоро, след като в сряда депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев съобщи, че Националният институт за недвижимо културно наследство е предложил летището да получи отново статут на "историческа, урбанистична и архитектурна недвижима културна ценност".


 


По думите на Велчев сега има няколко варианта за Божурище. Може да бъде върнато на държавата или самите собственици да решат да го направят летище, което няма да наруши статута му на културен паметник.


 


Според Велчев има и трета възможност – летището да бъде „превърнато в летище”, като се привлекат инвестиции. Вече имало такъв интерес от инвеститори от Германия и Дубай.


 


Сагата започна при Симеон в края на мандата му, а след прокурорски проверки, които не установиха нарушения, бе одобрена и от правителството на Сергей Станишев. Така сделката с италианската фирма Индустриален парк София за замяната на летище 'Божурище, чиято площ е 1045 дка, срещу 106 апартамента, бе подписана през 2007 г. от тогавашните военен министър Веселин Близнаков и областен управител на София Емил Иванов.


 


Техният колега Стефан Данаилов, който по онова време е министър на културата, обаче започва процедура по обявяваното на летището за паметник на културата и му дава такъв статут, но без да обяви границите му.


През 2010 г. министърът на културата Вежди Рашидов също предоставя на летището такъв статут. Върховният административен съд (ВАС) обаче отменя тази заповед.


 


През 2014 година собственикът започва и разрушаването на хангари и настилката на пистата, за да го развие като терен от близкия бизнес парк.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от