Свързани новини

21.06.2016 17:24

„Шарена” кръстиха цветната революция в Македония

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Цветната революция в Македония, организирана по примера на подобните в Сърбия, Грузия, Украйна, беше наречена „шарена”. Не по-малко от 20 000 души в 200-хилядно Скопие се събраха в центъра на Скопие, организирани от гражданската платформа Протестирам, след като македонското правителство отказа да изпълни исканията им за прозрачност в политиката. Те засипаха с балони и пликове, пълни с боя, административни сгради и псевдоисторически статуи, с които е пълен центърът на Скопие. На особено "внимание" се радваха паметникът на Прометей, „античната” фасада с колонада Министерският съвет и Министерството на правосъдието, а също и президентството. Фасадите на някои сгради са покрити със стотици цветни петна, стигащи до четвъртия етаж. На видео кадри, разпространени от Ройтерс, се вижда как се трошат с камъни приземни прозорци на Министерството на правосъдието. С факли се отправиха към парламента, но не го подпалиха поне в нощта на понеделник срещу вторник. За снощните им подвизи няма как да напишем, понеже протестът бе след редакционното приключване на броя.


Поводът за недоволството е изтичането в събота на срока, поставен от протестиращите на властите да изпълнят поредица от искания за преодоляване на политическата парализа, продължаваща вече близо две години. Сред исканията е даването на гаранции, че Конституционният съд няма да отмени Специалната прокуратура, създадена преди година за разследване на корупцията и престъплениета по върховете. Другите настоявания за промяна включват провеждането на честни избори, върховенство на закона и спешно определяне на приоритетите за реформи. Македонците искат още свобода на медиите и актуализация на изборните списъци, с цел да се гарантира провеждането на честен вот.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец