Свързани новини

20.06.2016 10:06

Делото Белене ни струва 800 млн. евро – безпаричната НЕК във фалит

Видян 2470 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Завеждането на делото за АЕЦ Белене, на старта на което тогавашният вицепремиер Симеон Дянков разправяше, че ще ги „пляскаме” руснаците, а тогавашният енергоминистър – сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев твърдеше, че със сигурност ще спечелим, всъщност излиза на България не 550 млн., както твърди наследницата му Теменужка Петкова, не 620 млн., а 800 млн. евро или 1 564 664 000 лв. – бюджетът за култура на държавата точно за 11 години.



550 млн. евро са присъдени по иска в арбитража в Женева за прекратяването на проекта в чест на посещението на Хилари Клинтън у нас преди 4 години малко преди Обама да я изхръли от поста държавен секретар на САЩ, което службите и външното ни министерство е трябвало да знаят.



70 млн. евро са лихвите и съдебните разходи върху сумата. 180 млн. евро пък плащаме, че реакторите за Белене са „на отговорно пазене” в Русия от 2011 г. насам. И най-вероятно те ще скочат с още 30 млн. евро, докато търсим купувач за тях.
Трябва да се прибавят и допълнителните лихви за всеки ден забавяне на плащането по присъдените 620 млн., които са 167 000 евро на ден или 5 милиона евро на месец, докато не намерим пари да платим. Ако е една година, сметката от 780 милиона евро става 850 млн. евро. Това пък са 1 662 455 500 лв.



От  оборудването, по преценка на експерт №1 в енергетиката Богомил Манчев няма да вземем 600 млн., за да покрием иска, както твърди правителството. Пряко сили ще можем да изкараме 200 млн. евро. И това ще бъде възможно единствено и само по волята на руската страна, която се очертава единствен възможен купувач на ядрената мощност „секънд хенд”.
Според икономиста Румен Гълъбинов огромната сума, която НЕК трябва да плати за спирането на АЕЦ Белене ще я доведе от практически фалит, в какъвто е в момента с доказани от парламентарната комисия по разследването й задължения за 5 млрд., до юридически и фактически фалит.



Защо? Защото собственикът на НЕК – държавният Български енергиен холдинг, изтегли в края на април над 1 млрд. лв., за да покрие борчовете на НЕК към т.нар. американски ТЕЦ-ове. А в деня, в който ТАСС огласи, а това принуди правителството да признае присъдените на Русия 620 млн. евро, шефът на БЕХ призна, че априлският кредит бил със срок 12 месеца, което налагало нов дълг от над 1 млрд. лв. за покриването му, който ще се емитира през ирландската борса.
На този фон е истинска загадка откъде ще вземем пари. В изявление, адресирано към Брюксел премиерът заяви:

„Когато днес в Женева осъдиха НЕК за милиони, Европейската комисия каза, че не коментира. Ако обявя утре, че ще строя АЕЦ Белене, ЕК ще ли коментира? Значи, когато дадем 550 млн. евро за общата европейска политика, не го коментираме. От кой бюджет, от кои пари - никой не се интересува, но сме изпълнили своята солидарност. Тръби за над 2 млрд. евро, произведени в Германия и Япония, се намират на нашите пристанища в Бургас и Варна. Кой ще ги плати утре? България ли пак? Европейската солидарност ли, за която всичко това е направено? Тогава пак ли ще ми отговорят от Брюксел „не коментираме решението”. Когато тръгна Северен поток 2, на мен ми беше много трудно да обясня на гражданите защо Южен поток е лош като руски газ, а Северен поток 1 и 2 са добри. Няма шанс да обясня такова нещо, и никой не може. И България има много питания, имаме какво да поставим като неудобна тема, но се опитваме да бъдем и съпричастни, да работим по най-добрия начин с партньорите си и да се развива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец