17.06.2016 15:02

Калфин: Позицията на президента за форума на върха на НАТО да се съгласува с НС

Видян 1237 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Позицията на президента за форума на върха на НАТО трябва да бъде съгласувана с Народното събрание. Това заяви в студиото на „Здравей, България”  по Нова телевизия  зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин. Той бе категоричен, че страната ни няма интерес да бъде част от политиката за натрупване на напрежение в района на Югоизточна Европа. „Ако погледнете отвън, това е доста безпомощно и объркано поведение от страна на държавните лидери и основно на президента, който три пъти си смени позицията за два дни. Това е много стара идея. Това е турска идея – да се създадат войски под общо командване и те не могат да бъдат с техника на страни извън Черноморския басейн. И затова става въпрос за турско-българско-румънска военна част под общо командване. Румънската страна се съгласи с това предложение преди около десетина години. Ние винаги сме смятали, че няма нужда от такова формирование. И сега президентът започва да обсъжда тази тема и да казва как ние я подкрепяме, а после отрича. А кой би доминирал в такава обща флотилия? Една подобна част с общо командване очевидно би била доминирана от турските военноморски сили, които са най-големи в региона. И това до голяма степен би подлежало на двустранните отношения между Русия и Турция, които са много обтегнати”, заяви той.



Според Калфин предвид ситуацията и неясното поведение и позиция на държавния глава Росен Плевнелиев по казуса, най-правилното решение е той да отиде на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава с позиция, консултирана с  Народното събрание. „Не знам какво ще се случи на срещата на НАТО в началото на юли. Според мен президентът трябва да отиде с много ясен мандат и парламентът да го пита с какво ще отиде, за да не излезе пак нещо недоразбрано“.



Зам .-председателят на АБВ  Ивайло Калфин коментира  и възможните  действия на държавата след решението на арбитражния съд за „Белене“. „По време на предишния мандат на управляващите се говореше, че България не е сключила никакъв договор, че няма основание да ни съдят. Е, осъдиха ни! Значи ние сме сключили договор и не трябва да се забравя, че в АЕЦ „Белене“ са вложени милиарди левове на българския данъкоплатец. Трябва да я построим. Няма друг начин. Стига с тезите за руско влияние. Русия строи по целия свят. А какво търсят български  делегации в Китай и Япония да договарят ядрени реактори? Те по- евтини ли са, по –ефективни ли ще бъдат? Китай построил ли е някъде другаде такива ядрени реактори? И предходното  правителство  на ГЕРБ, и това на Орешарски направиха така, че България  да плаща допълнително един милиард и нещо без да има нещо насреща. Пак казвам: след като има инвестирани милиарди в площадката на „Белене“, след като има и реактор, най-логичното нещо е централата  да бъде завършена. Другото е да забравим за тези милиарди вложения и да кажем, че сме богата държава и можем да предоставяме по няколко милиарда лева на всеки, който поиска“.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв