Свързани новини

14.06.2016 16:19

Нинова показа писмото, с което ЕК ни спира 1,1 млрд. лв.

Видян 2547 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „От няколко месеца предупреждаваме, че България е заплашена от санкции по европейски програми. Нашите предупреждения бяха отхвърлени от правителството като несериозни. Единственият начин да се отговори на правителството на Борисов е да се разполага с документи и факти“. Тава заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията и представи писмо на ЕК, главна дирекция „Земеделие и развитие на земеделските райони“, с което опроверга думите на зам.-министъра на земеделието, че това не е истина.  „Край на мита „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат“, допълни тя.



   Нинова цитира текст от писмото: „Грешките в обществените поръчки, не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията. Заради което ГД „Земеделие“ смята, че резултатите от работата на Сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като снова за приключването на сметките на Разплащателната агенция. ГД „Земеделие“ не би могла да получи достатъчна увереност, че разходите на РА BG1, Държавен фонд „Земеделие“ са направени в съответствие с правилата на ЕС“.
 
Следващата стъпка е този непредвиден разход от националния бюджет да бъде покрит със заем
 
Според председателят на БСП това означава, че тези пари няма да бъдат платени от Европа, а като последици за всеки българин ще бъде тези пари, около 1.1 млрд. лв., да се покрият от националния бюджет. „Следващата стъпка е този непредвиден разход от националния бюджет да бъде покрит със заем. След миналата седмица вече е 17 млрд. лв заем и ще продължава да расте. Това е подаръкът от правителството на Борисов“, коментира още тя. По нейните думи това са заеми и дългове, които ЕК няма да възстанови, защото фирми, процедури и обръчи от приближени до правителството, оползотворяват европейски средства не по предназначение.
Нинова припомни, че миналата седмица БСП е започнала да изнася факти за фирми и механизъм за раздаване на средства. „Подписват се едни договори на ниски цени, а след това се сключват анекси на нови допълнителни плащания, плащат се пари за неизвършени дейности, без процедура по обществена поръчка, предоговарят и дават на фирми, които са спечелили веднъж нови поръчки. Куп нарушения, които водят то това“, обясни председателят на БСП.
 
Няма да спрем да вадим факти. Става въпрос за модел, по който се краде
 
„Няма да спрем да вадим факти. Започнахме с една фирма. Следващата седмица очаквайте за други. Не става въпрос да удряме една или друга фирма, а за модела, по който се разпределят тези средства и се крадат и какви ще последствията за всички“, подчерта тя.
Нинова посочи, че евродепутати от левицата ще зададат въпроси в ЕК, за да получат информация в подробности. „Евродепутатите се заемат с това в Европа. Българските народни представители задаваме тези въпроси в българското народно събрание – колко ще бъда удържано на България, кой ще ги плати тези пари, ще се покриват ли с нови заеми. Искаме цялата истина“, каза още тя.  Като втора стъпка Нинова посочи изготвянето на преглед на всички лобистки закони, приети по време на мандата на това правителство, като тази инициатива ще бъде превърната в национална кампания. „Лобистките закони ще бъдат представени следващата седмица конкретно кого обслужват и за колко пари става дума. Това ще бъде на местно равнище – решения на общински съвети, защото и там са превежда такава политика. Тя е модел на управление“, заключи Корнелия Нинова.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се