14.06.2016 15:40

Британска акушерка: Раждането в България е нечовешко

Видян 1691 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Да се спрат нечовешките практики, прилагани по време на раждане в България и да се накара здравно министерство да сложи край на остарелия начин, по който жените у нас са принудени да раждат. За това призовава британската акушерка Трейси Купър, която е била 10 дни у нас по европейски проект. Тя е наблюдавала отношението на лекарите, самото раждане и грижата за майката и бебето в страната ни.



   Нейна британска колежка е написала много крайна статия в сайта си след „невероятните отзиви“ на Трейси Купър, която вече се коментира в здравните среди в европейската общност:„Време е да надигнем глас срещу раждането в България“ - гласи материалът.



  Междувременно излезе и статистика на здравното министерство, която  показва драстичен спад на раждаемостта от началото на годината. За първите пет месеца на 2016-а в България са изплакали близо 1000 бебета по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, която също бе със спад.

  „На бременността и раждането се гледа като на рисково събитие, разчита се на апаратура и медикаменти, и много ненужни изследвания. По време на раждането се правят клизма и бръснене, натиска се коремът на родилката, бие се рутинно окситоцин и се прави епизиотомия“, възмутена споделя Купър.



   Тя е изумена от факта, че бебетата се разделят от майките веднага, а бащите не са в стаята изобщо.
„Вие сте напълно обездвижена, акушерката е буквално легнала върху вас и притиска корема ви с цялата си тежест, докато ви правят рутинна епизиотомия. А когато излезе главичката на бебето, лекарят го издърпва, без да има контракция. Бебето ви е отнесено веднага и не можете да го видите най-малко два часа. Това се случва всеки ден. Това трябва да спре!“, разказва Купър и призовава европейката общност да прекрати това.



  Според нея тези практики са нехуманни, а България е далеч от европейското раждане.



  Британската акушерка заяви, че много жени в България имат само по едно дете, защото не искат де преживеят процедурата отново. „Грижата за родилките не е на основата на доказани практики, а на рутинни и остарели процедури“, коментира акушерката.



  Трейси Купър дава за пример и статистиката. В България процентът на ражданията с цезарово сечение е цели 42%, перинаталната смъртност е 11 /1000 при средна за ЕС 7,14/1000, мъртвородените деца са 8% при средни стойности за ЕС от 5,27%, неонаталната смъртност е 4,5%, при средна стойност за ЕС от 2,74%.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева