Свързани новини

14.06.2016 09:46

Стрелецът от Орландо е бил радикализиран по интернет, потвърди ФБР

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           ФБР потвърди информациите, че нападателят от масовата престрелка в Орландо е бил радикализиран по интернет. В същото време, обаче директорът на бюрото Джеймс Коми увери, че не е имало никакви индикации Омар Матийн да е действал под ръководството на групировка извън Съединените щати или да е бил част от терористична мрежа. Шефът на ФБР каза още, че Матийн е попаднал в радара им през 2013-та, когато е работил в агенция за охрана и е направил обидни подмятания, които са разтревожили колегите му, но след десет месечно предварително разследване случаят е бил приключен. По-късно името му се появява в отделно разследване, свързано с тероризъм, но и то е било без резултат. Коми допълни, че Матийн е декларирал солидарност с няколко терористични организации като някои от тях имат противоречия една с друга. Джеймс Коми изтъкна, че работата на агенцията е пълна с много предизвикателства и ги с сравни с тези по намирането на игли в купа сено като образно се изказа, че сега са били призовани „да разберат кои части от сеното някой ден биха могли да се превърнат в игли.“

По време на брифинга шефът на ФБР отказа да спомене името на нападателя, защото според него част от това, което мотивира подобни индивиди за такива действия е желанието им да станат известни.

Преди изявлението на Коми президентът Барак Обама също обяви, че няма доказателства стрелецът да е действал под заповеди отвън. По думите на Обама случаят се разследва като тероризъм. От пресцентъра на Белия Дом съобщиха, че президентът Обама ще пътува до Орландо в четвъртък, където ще се срещне със семействата на жертвите и ще покаже солидарност с общността по пътя им към възстановяване.

Междувременно потенциалният кандидат за президент на републиканците Доналд Тръмп заговори отново за забрана за влизане в страната на мюсюлмани и обяви, че ако стане президент ще забрани имигрантите и от държави с „доказана история на тероризъм“.

От своя страна предполагаемият кандидат на демократите Хилъри Клинтън обеща да направи спирането на атаки от „вълци единаци“ свой топ приоритет. Тя също каза, че ако някой е разследван от ФБР за възможни връзки с терористи не би трябвало да има право да закупува оръжия.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху