Свързани новини

10.06.2016 13:49

20% по-евтин ток, ако купуваме от US ТЕЦ-овете на нормална цена

Видян 2561 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Докладът на специалната парламентарна комисия за нередностите в енергетиката разкрива шокиращи факти за ограбването на потребителите и държавната НЕК от производителите и търговците на ток.


„Тъй като двата американски ТЕЦ-а продават 40% от електричеството, което изкупуваме, намаляването на цената на изкупуване от тях до тази на държавния и съседен на тях Марица Изток 2 ще доведе до сваляне с 20-24% на цената на тока за потребителите”, обобщи резултатите председателят на комисията и на НФСБ Валери Симеонов - България няма друг изход, освен отрязване на цирея из дъно. Няма да има 2-3 милиарда неустойки, както ви говорят. Защото цената, по която НЕК им плаща и заради която натрупа 5 млрд. дългове представлява непозволена държавна помощ. Потвърди го пред всички още преди месеци комисарят по енергетика на ЕС. Докладът на Брюксел по темата по искане на България от 2014 г. се бави по незнайни причини, но ако искаме имаме всички права и сами да прекратим тези условия. Лично настоях пред ЕК да се ускори и от тяхна страна становището. Комисията безспорно установи незаконната държавна помощ. Плащаме големи пари за нещо, което не е трябвало да плащаме и така години наред. Договорите са сключени при Костов, но още с влизането на България в ЕС е трябвало да заяви за нередностите в тях.” Симеонов направи още по-шокиращо разкритие пред тв СКАТ: „Тези централи не са и американски, те са офшорни. Контур Глобал, който дава 21% от тока, изкупуван от НЕК, ако се изпълнява европейското и българското законодателство, трябва да му се отнеме лиценза, а това ще прекрати и договора. Да не говорим, че от една година сме внесли проектозакон за това и все събира прах някъде”.


Симеонов обясни също и следното: „Министърът на енергетиката договорила намаляване на цената като съкратят т.нар. резерв, който не е нищо – няма такъв реално произведен ток. Обаче, като изтеглихме над милиард заем, за да им покрием дълговете по незаконния договор с НЕК, лихвите по кредита изяждат „спестяването”. Симеонов добави, че в Унгария са изгонили същите „инвеститори” и сега на границата ни чака много по-евтин унгарски ток, но няма кой да го пусне в държавата. „Енергетиката е задължила с тези милиарди и нашите деца”, завърши по темата разказа си лидерът на ПФ. Той разказа и за далаверите на ЕРП-тата. На тях, незнайно защо, КЕВР им признава не нормалните 8, а невероятните 28% загуби. Така токът им влиза на 30 лв. В същото време 345 ВЕИ-та нямат измервателни уреди и продават на НЕК ток на база непроверявани от никого протоколи с ЕРП-тата. Така държавата дава на ЕРП-то тока ВМЕСТО НА 150 лв., - на 30 лв., а то го продава на НЕК за 700 лв. Печалбите са многомилионни. След това ДКЕВР им признава невероятни разходи, с които те източват компаниите през дъщерни дружества и плащат минимални данъци печалба.


Само Енерго Про е ОК, другите наемат коли, вместо да ги купуват, плащат по 4000 евро на час за консултации и т.н. Само при ЕВН комисията е открила 4 ВЕИ-та, които продават ток, а за тях няма разрешителни в ДНСК, т.е. ВЕИ-ТАТА ПРОДАВАТ ТОК, БЕЗ ДОРИ ДА СА ПОСТРОЕНИ – ТЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, НО ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА И ТАКА СЕ ТРУПАТ МИЛИАРДНИТЕ ДЪЛГОВЕ НА НЕК. Има уникални случаи за признати на ВЕИ разходи за юридически консултации 2 млн. годишно, извършени от самия собственик. Признават се разходи за покупка на самолети и джипове. 240 ВЕИ-та са построени с пари по еврофондовете на България, но не носят пари на нея, а на притежателите си. Един даже се е изхитрил през българските еврофондове да си построи мощност в Румъния и това сме го финансирали всички ние.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни